Vattnets kretslopp i Linköping
Vattnet vi använder går igenom ett kretslopp så att det blir rent och hälsosamt att använda. I Linköping levererar vi dricksvatten, tar hand om avloppsvatten och leder bort dagvatten. Vi tar hand om nästan 200 mil ledningar och utvecklar dem i takt med att staden växer.
Dricksvattnets väg till din kran
I Linköping får nästan 150 000 personer sitt dricksvatten från Motala ström och Stångån. Motala ström och Stångån räknas som vattentäkter. Det betyder att de är skyddade som vattenskyddsområden. Vattnet tas in vid våra vattenverk Berggården och Råberga där det renas för att bli hälsosamt att dricka innan det pumpas ut i ledningsnätet. Efter reningen transporteras vattnet genom ett cirka 70 mil långt ledningsnät hem till dig.
Vi övervakar dricksvattnets kvalitet
Vi kontrollerar vattenkvaliteten ofta så att vattnet alltid uppfyller kraven och är säkert att dricka. Våra analysrapporter för dricksvattnet visar att det håller hög standard.
PFAS i dricksvattnet
Linköpings dricksvatten uppfyller alla godkända krav för PFAS. Det är en del av vårt arbete för att skydda miljön och leverera rent och hälsosamt dricksvatten. Information om PFAS i dricksvattnet i Linköping
Vattentorn ser till att du alltid har dricksvatten
För att du alltid ska ha tillgång till vatten lagras det i vattentorn och reservoarer. I Linköping finns två vattentorn, ett i Berga och ett i Ljungsbro. Information om våra vattentorn
Avloppsvattnet renas på Nykvarn
När du diskar, tvättar eller använder toaletten blir vattnet avloppsvatten. Det transporteras i ett 70 mil långt avloppsnät under marken. Med hjälp av 100 pumpstationer leds vattnet vidare där det inte kan rinna av sig självt. Slutstationen är Nykvarns avloppsreningsverk, där vattnet renas.
Till Nykvarn kommer avloppsvatten från flera olika orter i Östergötland, från Ljungsbro i norr till Brokind i söder. På Nykvarn renas avloppsvattnet innan det släpps tillbaka ut i naturen. Det rena vattnet rinner ut i Stångån och vidare till Roxen. Här blir vattnet en del av naturliga kretsloppet igen. Förutom Nykvarn finns mindre reningsverk i Västerlösa, Nykil och Ulrika. De tar hand om vattnet från områden nära dessa orter. På så sätt bidrar de till en trygg och hållbar avloppshantering för hela kommunen.
Nykvarn är Sveriges första reningsverk med en fullskalig anläggning för att ta bort läkemedelsrester. Detta hjälper till att skydda miljön och håller våra vattendrag renare. Information om läkemedelsreningen på Nykvarn
Så hanteras dagvattnet i Linköping
Dagvatten är regn och smältvatten som rinner från hårda ytor. Det kan vara vägar, tak eller parkeringar. Dagvatten leds i egna rör och hamnar i närmaste vattendrag, som till exempel Stångån. Detta minskar risken för översvämningar.
I naturen sjunker oftast dagvattnet ner i marken. I städer med asfalt och betong måste dagvattnet ledas bort. Det leds genom ledningar i marken eller via diken och dammar. När dagvattnet runnit ner i ledningarna är det vi som tar över ansvaret för det. Hanteringen av dagvatten är viktig för utvecklingen av städer och gör det möjligt att bygga nya bostadsområden. Information om Linköpings kommuns dagvattenhantering (linkoping.se)
Dagvattnet kan bli förorenat av olika saker. Till exempel från biltrafik eller att någon tvättar bilen hemma på uppfarten. Eftersom dagvattnet inte renas i ett reningsverk innan det når Stångån kan det behöva renas på andra sätt. Ju närmare föroreningskällan man rengör vattnet, desto bättre blir resultatet.
För att kunna rena dagvattnet har vi byggt flera reningsanläggningar i Linköping. Här går vattnet genom flera naturliga reningssteg. Föroreningar sjunker till botten och renas med hjälp av växter innan vattnet rinner vidare. Den senaste dagvattenreningsanläggningen, som ligger i Jakobsdal, byggde vi tillsammans med kommunen.
Som fastighetsägare ska du ta hand om dagvattnet vid din fastighet. Det kallas lokalt omhändertagande av dagvatten (LOD) (pdf). Det innebär att hindra och hantera dagvattnet innan det rinner ner i marken, på gator eller i brunnar. Ett enkelt sätt är att använda en regntunna vid stupröret för att samla upp regnvatten, som du sedan kan använda till bevattning. På så sätt minskar vi tillsammans trycket på det kommunala dagvattensystemet.
Vid kraftiga regn kan ledningarna bli överfulla eftersom de är byggda för en viss mängd vatten. Äldre ledningar kan också ha problem att klara dagens krav. Om en ledning blir överfull kan vattnet svämma över och rinna ut på marken och då finns risk för översvämningar i bland annat källare. Tips på skydd och åtgärder vid källaröversvämning
Det är vi som äger och underhåller ledningsnätet och större dagvattenanläggningar. Däremot är det den som äger en gata som ansvarar för gatubrunnar där. I centrala Linköping är det oftast Linköpings kommun. Om du upptäcker problem med en gatubrunn kan du göra en felanmälan till Linköpings kommun (linkoping.se)