Äldre par arbetar i trädgården. På hustaket syns solceller.

Självbevattning på semestern – så vattnar du smart

Semestern är ofta en utmaning för många som har trädgård. Men det finns sätt att resa iväg och ändå komma hem till en grönskande trädgård! Genom att använda vattnet smart kan du ta hand om både dina växter och vattnet i vårt kretslopp. Vi guidar dig till den perfekta bevattningen, oavsett om du vill vattna krukor på altanen, växthus eller en stor trädgård med rabatter.

För att koppla på automatisk bevattning behöver du oftast en utomhuskran (vattenutkast) för att koppla på vatten till systemet. Har du det finns det massvis med möjligheter, allt beroende på vad du vill vattna och hur stor yta det gäller. Har du inget vattenutkast behöver du vara mer uppfinningsrik, men det finns lösningar!

Vad menas med bevattning?

Bevattning betyder att vi människor tillför vatten till jorden med hjälp av vattenkanna, rör, automatiska system eller på annat sätt. Motsatsen blir då regn, där naturen själv ser till att växterna får vatten.

Bevattningssystem för krukor och planteringskärl

Det finns flera olika metoder för att hålla växterna i krukor och planteringskärl vattnade när du är bortrest. De flesta metoder har en begränsad livslängd, eftersom vattnet tar slut förr eller senare. Är du bara borta några dagar kan de dock vara räddningen, och har du en blomvakt behöver hen komma betydligt mer sällan.

Förbered växterna innan du reser bort på semester

  • Placera krukorna i skuggan eller använd ett solskydd (t.ex. skuggväv eller tunn gardin) för att skydda dem från direkt solljus.
  • Vattna krukorna ordentligt innan du åker. Se till att jorden är genomfuktig utan att dränka växterna.
  • Tänk på att vädret är ombytligt. Se till att överflödigt vatten kan rinna undan, om det regnar mycket när du är borta. Få växter vill stå i vatten. Enklast är att lägga några stenar under krukorna så att de kommer upp från marken eller fatet de står på.

5 metoder för självvattning av krukor under semestern

Semestervattnare är ett ord som ofta dyker upp när du letar efter sätt att vattna krukor. Ordet används för många olika typer av bevattning, till exempel bevattningssnören eller självvattnare av terrakotta. Det gör det svårare att överblicka vad som finns att välja på. Därför har vi listat några olika typer av bevattning för krukor.

1. Bevattningssnöre

Bevattningssnöre är en klassiker som ofta fungerar bra, men som kan vara bra att testa lite innan resan om du är ovan. Det finns speciella bevattningssnören att köpa, som oftast har en plastslang runt sig för att förhindra att vattnet dunstar bort och snöret torkar ut. Det är nämligen väldigt viktigt att både snöret och jorden är blöta för att vattnet ska kunna färdas från vattenbehållaren till krukan. Om snöret torkar ut någonstans bryts den väg vattnet tar och snöret kommer att sluta vattna dina krukor.

Bevattningssnören säljs på många olika ställen, till exempel Plantagen, Blomsterlandet och Biltema med flera. Du kan självklart också göra egna, men tänk då på att välja ett tjockt snöre eller tunnare rep av naturmaterial, som kan leda vattnet och behålla fukten. Du behöver också se till att snöret inte torkar ut genom att trä det genom en plastslang eller liknande.

Har du stora krukor kan du behöva flera bevattningssnören och behållare till samma kruka.

Så använder du bevattningssnöre

  1. Lägg snöret i blöt och ge det tid att hinna bli helt genomblött, helst över natten, innan du sätter upp bevattningen.
  2. Fyll en större hink eller annan behållare med vatten och placera den gärna lite högre än krukan den ska vattna.
  3. Vattna krukan ordentligt innan du stoppar ner snöret.
  4. Stoppa ner ena änden av snöret ordentligt i jorden, så att den inte riskerar att hamna i luften eller det översta jordlagret som torkar ut av solen.
  5. Stoppa ner andra änden i vattenbehållaren och se till att snöret når ända ner i botten, så att det kan fortsätta suga upp vatten ända tills behållaren är tom.
  6. Är du borta länge, be någon att fylla på behållaren och kontrollera att snöret fortfarande suger vatten. Testa gärna innan du reser iväg så att du får en aning om hur fort vattnet går åt.

2. Självvattnande krukor

Självvattnande krukor har ett vattenmagasin inbyggt, och vattnar jorden i lagom takt på egen hand. Självbevattnande krukor säljs på de flesta ställen som säljer växter och saker till trädgården. En riktigt stor kruka kan vara ganska dyr, men gör mycket av jobbet åt dig och ger växterna en jämn bevattning. Det du behöver göra är att fylla på magasinet så att det är fullt innan du åker, och be blomvakten att fylla på när hen kommer. Det finns också lösa magasin för långtidsbevattning att köpa och sätta ner i en vanlig blomkruka.

3. DIY bevattningssystem: Vattna med petflaska

Ett betydligt billigare tips är att använda petflaskor som en enkel bevattningskula som du kan göra själv.

Så fixar du självbevattning med petflaska

  1. Ta en stor petflaska och gör ett antal hål i korken.
  2. Fyll petflaskan med vatten.
  3. Vattna igenom krukan ordentligt innan du stoppar ner petflaskan. Annars riskerar du något av två alternativ – antingen töms flaskan snabbt i den torra jorden, eller så släpper den inget vatten alls. Kom ihåg – vatten vill ”hänga ihop”, så fukten i jorden hjälper till att dra ur mer vatten ur flaskan.
  4. Stoppa ner petflaskan ordentligt i jorden så att korken är en bit ner i krukan.

Det finns flera olika sätt du kan använda petflaskor. En del förespråkar istället att ta av korken helt och skära av botten på flaskan. Det finns också speciella droppvattnare till petflaskor du kan köpa istället för att använda korken. Prova dig fram innan du åker så att du är säker på att det fungerar som du vill.

Precis som med bevattningssnören kan det också behövas flera petflaskor i en och samma kruka om den är stor.

4. Självvattnare av terrakotta

Terrakotta, eller lergods, är ett material som släpper ut vatten långsamt genom porerna och därför inte behöver några hål i självvattnaren. Det finns olika modeller, antingen helt i terrakotta eller i blandade material där bara själva piggen du sticker ner i krukan är gjord av terrakotta.

Så använder du terrakottavattnaren, steg för steg

  1. Stoppa ner terrakottavattnaren en bra bit ner i jorden. Så mycket terrakotta som möjligt ska ha kontakt med jorden.
  2. När självvattnaren är på plats, packa jorden runt självvattnaren så att det inte finns några luftfickor mellan vattnaren och jorden.
  3. Fyll på vatten uppifrån och låt vattnaren göra jobbet. Be blomvakten fylla på vid behov.
  4. Om din modell har ett lock, sätt på det. Om inte kan du göra ett eget lock genom att lägga något över öppningen. Det hindrar avdunstning och även löv och annat från att blåsa ner i vattnaren.

5. Automatiska bevattningssystem

Även krukor kan givetvis kopplas upp till automatiska bevattningssystem. Om du har ett utomhuskran (vattenutkast) kan du koppla på de flesta typer av bevattningssystem till dina krukor, men du kan också välja ett soldrivet bevattningssystem som vare sig kräver vattenkran eller elkontakt.

Självbevattningsystem för pallkragar, rabatter, trädgårdsland eller gräsmatta

Växter som sitter direkt i marken har ofta större möjligheter att hitta vatten eftersom det är mer jord som kan hålla vatten, och rötterna har möjlighet att söka sig längre ner efter vatten. Därmed inte sagt att du kan strunta i att vattna – ju mindre en växt är och ju grundare dess rötter sitter, desto mer behov av hjälp att få vatten har den. Vissa växter, som en gräsmatta, har en fantastisk förmåga att hämta sig från torka, medan andra växter är känsligare.

4 olika tillbehör för automatisk bevattning av trädgården

I många fall krävs tillgång till en vattenkran för att du ska kunna koppla på automatisk bevattning i din trädgård, men det finns undantag. Om du använder utomhuskran (utkastare) och vill vattna många saker är det också bra att veta hur mycket vatten din kran kan ge i timmen, så att du kan beräkna hur många olika bevattningsslingor du kan köra samtidigt utan att du tappar tryck i systemet. Om du tappar tryck i systemet får du ut mindre vatten än du har tänkt och vattnet kanske inte når längst bort i systemet. Tänk också på att inte blanda olika typer av system på samma timer, eftersom en timmes droppbevattning använder helt andra mängder vatten än en timme med vattenspridare.

1. Bevattningstimer

Oavsett vilken typ av automatiskt bevattningssystem du väljer är en bevattningstimer en bra investering när du reser bort. På så vis undviker du att vattna gräsmattan i stekande sol eller att dränka dina rabatter i för mycket vatten. Du kan välja mellan enkla varianter med vred som du drar upp valfri tid eller avancerade bevattningsdatorer där du kan ställa in vilken tid på dagen bevattningen ska slå på och hur länge den ska gå. En del modeller känner även av vädret och slår inte på lika länge om det är mulet. Det finns många olika märken att välja på, bland annat Kärcher och Gardena.

2. Droppbevattning

Droppbevattning är ett effektivt och bra sätt att ge växter en jämn bevattning utan att slösa på vattnet. På en större slang från utkastaren kopplar du många mindre slangar, som leder fram till de växter du vill vattna. Olika system kan se lite olika ut, men oftast köper du olika typer av kopplingar som du sätter ihop till ett litet nätverk av slangar som leder dit du vill vattna. Längst ut på de mindre slangarna sitter ett munstycke som släpper ut vattnet lite i taget, i en hastighet du själv ställt in. Det finns även varianter med piggar som du trycker ner i marken, och som då långsamt sprider vattnet längre ner i jorden istället för att droppa ovanpå jorden.

3. Soldrivet bevattningssystem

Ett exempel som inte kräver tillgång till vattenkran är soldrivna bevattningssystem, där du vare sig behöver koppla in el eller vatten för att få automatisk bevattning. Bevattningssystemet finns i olika storlekar. Det vanligaste märket är Irrigatia. Det drivs av solceller och kopplas till en vattenbehållare, till exempel din regnvattentunna, men även från till exempel en damm.

 

4. Bevattningsslang, fuktslang eller droppslang

En bevattningsslang, även kallad fuktslang eller droppslang, fungerar lite på samma sätt som droppbevattning på så vis att den pytsar ut lite vatten i taget. Istället för att göra det genom ett munstycke på en utvald punkt, är slangen perforerad av många små hål där vattnet sakta sipprar ut längs med hela slangens längd. Det finns olika varianter, antingen är det hål med jämna mellanrum eller så är hela slangen perforerad. På samma vis som med droppslangen kan du koppla den till en timer.


En perforerad bevattningsslang/fuktslang som släpper igenom vatten överallt.

Så använder du en bevattningsslang

Led en vanlig slang fram till det område du vill vattna, och koppla sedan på bevattningsslangen och placera den längs den sträcka du vill vattna. Ett tips är att lägga slangen i kurvor runt växterna så att de får en jämn bevattning från flera olika håll.

Bevattningssystem i växthus

I ett växthus kan det bli väldigt varmt, väldigt fort. Två bra tips:

  • Häng upp skuggväv som skyddar växterna från den starkaste solen.
  • Automatisk öppning och stängning av fönsterrutor för att släppa in och ut värme är en god investering som sparar vatten.

Många av de automatiska bevattningssystemen som fungerar i övriga trädgården kan du även använda i växthuset. Det finns även speciella droppbevattningssystem för växthus, till exempel Hydromat. Om du vill ha ett droppsystem i växthuset men inte vill koppla det till en vattenkran finns det också alternativ, till exempel Big Drippa från Willab Garden, som istället kopplas till ett hängande vattenmagasin och låter tyngdkraften göra jobbet. Nackdelen är att vattenmagasinet behöver fyllas på om du ska vara borta längre än några dagar.