Utbyggnad av kommunalt vatten och avlopp i Vimarka

Kommunen beslutade i december 2021 att bygga ut verksamhetsområdet för kommunalt vatten och avlopp i Vimarka. Här får du information om tidplanen och vad det innebär för dig som fastighetsägare.

Preliminär tidplan

Vi gör utbyggnaden i två etapper eftersom området är stort och det samtidigt pågår ett arbete med att ta fram en detaljplan för en del av området (etapp 2).

Etapp 1

I etapp 1 bygger vi överföringsledningar mellan pumpstationen vid Sviestadån och området. Sen bygger vi själva ledningsnätet och förbindelsepunkter för en del av fastigheterna. Det gäller fastigheterna Vimarka 2:11, 2:12, 2:13, 2:14, 2:15, 2:22, 2:25, 2:26, 2:36, 2:37, 2:38, 7:2, 6:1, 7:1 och Vårdsbergs-Hovetorp 1:4.

2021. Informationsbrev till fastighetsägare och markägare. Kommunfullmäktige beslutade om utökning av verksamhetsområde.

2022. Vi inledde planering, projektering och utbyggnad av etapp 1.

2023. Informationsmöte med boende.

2024. Utbyggnad påbörjas under slutet av året.

2025. Förbindelsepunkter upprättas och fakturering sker under hösten.

Etapp 2

Innan vi inleder etapp 2 kommer kommunfullmäktige att besluta även där om att verksamhetsområdet ska utökas. Det arbetas just nu med att ta fram en detaljplan för området. När detaljplanen har vunnit laga kraft kan också verksamhetsområdet börja byggas ut. 

Information om detaljplanering av Vimarka (linkoping.se)

Södra delen av Vimarka är etapp 1, norra delen av Vimarka är etapp 2

Fastigheter som omfattas av utbyggnaden

Etapp 1 (röd markering på kartan) omfattar fastigheterna Vimarka 2:11, 2:12, 2:13, 2:14, 2:15, 2:22, 2:25, 2:26, 2:36, 2:37, 2:38, 7:2, 6:1, 7:1 och Vårdsbergs-Hovetorp 1:4.

Etapp 2 (blå markering på kartan) verkar i nuläget omfatta fastigheterna Vimarka 1:2, 1:3, 2:8, 2:29, 1:9 och 2:9 som berörs. Eftersom det pågår ett arbete med detaljplan för området just nu kan det komma att ändras.

Hur påverkas jag som fastighetsägare?

Som fastighetsägare får du info om var du kan ansluta dig. Du får betala en anläggningsavgift och sedan för vattnet du använder. Med allmänt vatten och avlopp får du

  • dricksvatten av hög kvalitet
  • trygghet i att vi regelbundet analyserar vattnet så att det uppfyller alla krav från Livsmedelsverket
  • en trolig värdeökning av din fastighet.

Så påverkas du av utbyggnad av VA-nätet på landsbygden

 

Kommunen tog beslut om kommunalt vatten och avlopp 2021

I arbetet med utbyggnadsplanen för vatten och avlopp (linkoping.se) 2017 pekades Vimarka ut som ett område där kommunen ansvarar för utbyggnad av vatten och avlopp. 2021 tog kommunfullmäktige beslut att utöka verksamhetsområdet. Vi fick i uppdrag att genomföra utbyggnaden.

Innan beslutet fattades bedömde kommunen vilka problem som kan uppstå om alla fastigheter har egna lösningar för vatten och avlopp. Resultatet blev att Vimarkaområdet ska få kommunalt vatten och avlopp, av flera hälso- och miljöskäl:

  • Det är ett stort antal bostadshus på ett litet område.
  • Det saknas idag gemensam lösning för vatten och avlopp.
  • Eget vatten och avlopp vid varje fastighet kan medföra risker för dricksvattenkvaliteten och är inte hållbart på sikt.
  • Utsläpp av avloppsvatten vid varje fastighet bedöms medföra en risk för påverkan på Sviestadåns möjlighet att uppnå ”God ekologisk status”.
  • Området förändras från fritidshus till permanentboende.

Frågor och svar

Anslutningen till VA-nätet innefattar flera olika kostnader, både innan och efter anslutningen.

Anläggningsavgift

För anslutningen till VA-nätet betalar du en engångskostnad som kallas för anläggningsavgift. 2024 är anläggningsavgiften för ett bostadshus cirka 140 000 kronor inklusive moms. Exakt vad du kommer att betala styrs av prislistan som är aktuell det år vi har grävt fram ledningarna till din tomt. Du betalar anläggningsavgiften när vi har lämnat över förbindelsepunkten till dig.

Förbindelsepunkten är gränsen mellan VA-nätet och ditt hus VA-installation. Det är alltså från den punkten du drar ledningen fram till pumpstationen och vidare till ditt hus. Förbindelsepunkten ligger oftast 0,5 meter utanför tomten.

Markarbetet på din tomt

Du ansvarar för att installera ledningarna på din tomt, från förbindelsepunkten fram till ditt hus. Det gör du genom att anlita en gräventreprenör. Kostnaden för att installera och dra fram ledningar beror på hur marken på din tomt ser ut, avståndet ledningarna behöver dras och vilken entreprenör du väljer att anlita.  

Ordna en plats för vattenmätaren

Mängden vatten du använder mäts med hjälps av en vattenmätare. Den ska vara placerad där vattenledningen kommer in i huset, skyddad från att frysa och lättåtkomlig för eventuellt underhåll. Du får ett väggfäste där mätaren ska sitta från oss, men själva monteringen av väggfästet bekostar du själv genom att anlita en VVS-montör. Sedan kommer vi hem till dig och monterar vattenmätaren.

Månadskostnad efter anslutningen

När ditt hus är anslutet betalar du en månadskostnad med en fast och en rörlig del. Den rörliga delen består av hur mycket vatten du använder. Den fasta delen går till att täcka bland annat underhåll av nätet. Information om din vattenmätare

Vi kommer att informera dig löpande under projektets gång med information om vad vi gör och vad du behöver göra. När vi är klara med utbyggnaden av VA-nätet och har upprättat en förbindelsepunkt vid ditt hus, är det dags för dig att ansluta dig. Du kommer få information i god tid innan det är dags för anslutning.

När du blir ansluten kommer du inte längre att behöva den anläggning för vatten och avlopp som du haft tidigare. Du ansvarar själv för att eventuella brunnar töms helt och forslas bort eller hanteras på annat säkert sätt.

Det finns inte något generellt krav på sanering av äldre markbäddar och infiltrationer. Dessa får som regel ligga kvar. Om du vill gräva upp din markbädd ska du