Utbyggnad av VA-nätet på landsbygden

Flera områden i Linköpings kommun ska få ett utbyggt VA-nät. Här kan du läsa om processen och vad det innebär för dig.

Du behöver betala en anläggningsavgift

När vi bygger ut VA-nätet måste du som fastighetsägare betala en anläggningsavgift. Det är en engångskostnad som betalas när utbyggnaden är klar och en förbindelsepunkt är upprättad vid din fastighet. Avgiften gäller alla fastigheter, till exempel åretruntboenden, fritidshus och tomträtter. Du måste betala avgiften även om du inte ansluter dig till VA-nätet.

Hur mycket du ska betala beror på den prislista för vatten och avlopp som gäller det år utbyggnaden blir klar. Vi meddelar dig när arbetet är färdigt och det är dags att betala.

Dela upp anläggningsavgiften 

Om du inte har möjlighet att betala hela avgiften direkt kan du ansöka om avbetalning. Vi bedömer varje ansökan enligt lagen om allmänna vattentjänster (riksdagen.se). Du kan ansöka om avbetalning när du har fått fakturan. Kontakta vår kundservice om du undrar ifall du kan ansöka om avbetalning. 

Få ersättning för din gamla anläggning

Om din gamla VA-anläggning inte kan användas efter att det kommunala VA-nätet byggts ut, kan du i vissa fall få ersättning. Vi gör en bedömning enligt lagen om allmänna vattentjänster (riksdagen.se). Du kan ansöka om ersättning när förbindelsepunkten är upprättad. Kontakta vår kundservice om du undrar ifall du kan få ersättning för din gamla anläggning. 

Frågor och svar

Ett verksamhetsområde är ett avgränsat område där fastigheter ska få sitt vatten och avlopp via det allmänna VA-nätet. Syftet är att skydda både miljön och människors hälsa. Inom verksamhetsområdet ansvarar kommunen för att ge alla fastigheter tillgång till vatten och avlopp. I Linköpings kommun är det vi som är så kallade VA-huvudman. Det betyder att det är vi som har ansvar för att sköta och underhålla vatten- och avloppssystemet och att det följer lagar och regler.

Du ansvarar för mätarplatsen och alla rör, ventiler och kopplingar fram till förbindelsepunkten i gatan. Vi ansvarar för vattenmätaren.

Du betalar för din förbrukning

När din fastighet är ansluten betalar du för vattnet du använder. Du betalar en fast och en rörlig del som beror på hur mycket vatten du använder. Din förbrukning mäts med en vattenmätare som monteras på din mätarplats.

När Linköpings kommun växer bestämmer kommunen vilka områden som ska få ett utbyggt vatten- och avloppsnät. Processen innehåller oftast en förstudie och att skapa en detaljplan eller områdesbestämmelser. Det kan också vara så att beslutet tas utan att en detaljplan tas fram. När kommunfullmäktige tar beslutet får vi i uppdrag att bygga ut VA-nätet. Det är också kommunfullmäktige som bestämmer vilka fastigheter som ingår i verksamhetsområdet. Vi skapar då en förbindelsepunkt vid tomtgränsen för varje fastighet i det utvalda området.

När du ansluter dig till det kommunala VA-nätet får du kommunalt vatten och avlopp via vårt ledningsnät, vattenverk och reningsverk. Din privata VA-anläggning behövs då inte längre. Det finns flera fördelar med att VA-nätet byggs ut för dig som fastighetsägare. Här listar vi några:

  • Vi ansvarar för drift och underhåll av ledningsnätet fram till din förbindelsepunkt.
  • Ditt dricksvatten håller hög kvalitet. Vi tar regelbundna prover och analyserar vattnet så att det uppfyller Livsmedelsverkets krav.
  • Du bidrar till minskad miljöpåverkan, till exempel renare badvatten i närområdet, jämfört med enskilt avlopp.
  • Det är en långsiktig investering.
  • En anslutning till det kommunala VA-nätet kan ofta höja värdet på din fastighet.