Anslut din solcellsanläggning
Dags att producera el med solceller? Eller vill du utöka din befintliga anläggning? Först behöver du ansluta dem till elnätet. Vi hjälper dig att komma igång.
Producera förnybar el med solceller
Vi hjälper dig att ansluta dina solceller till elnätet, oavsett om du är privatperson eller företag. När du producerar förnybar el bidrar du till en fossilfri framtid och får ersättning för elen du levererar.
Vi på Tekniska verken äger elnäten i Linköping och Katrineholm. Du behöver vårt tillstånd för att ansluta dina solceller, annars kan det bli en säkerhetsrisk. Storleken på din solcellsanläggning bestäms vanligtvis efter din årsförbrukning (kWh) och huvudsäkring. Om du är osäker, kontakta oss innan du bestämmer storlek.
Handläggningstid för anslutning
Vår handläggningstid är vanligtvis två till fyra veckor. Utöver det tillkommer den tid din elinstallatör behöver för att färdigställa din solcellsanläggning.
I vissa fall behöver vi göra en teknisk bedömning av elnätet innan vi kan godkänna din ansökan. Om en sådan bedömning krävs blir handläggningstiden längre.
Anslutning av solcellsanläggning – så går det till
Här beskriver vi steg för steg hur du ansluter din solcellsanläggning till elnätet. För att vi ska kunna ansluta din produktionsanläggning behöver det finnas kapacitet i elnätet. Det är elinstallatören som sköter kontakten med oss och skickar informationen vi behöver för att kunna godkänna anslutningen.
1. Elinstallatör skickar in föranmälan
Ta hjälp av en behörig elinstallatör som hjälper dig med rätt säkring för din anläggning. Det är också elinstallatören som skickar in en föranmäler till oss. Efter att vi har fått in föranmälan granskar vi den och kontrollerar att storleken på din anläggning går att ansluta till elnätet. Om storleken på din anläggning inte går att ansluta till elnätet kan du behöva ändra din anslutning.
Den information vi behöver från din elinstallatör:
- Tekniska data på din anläggning.
- Skiss på utvändig brytarplacering, om din mätare är placerad inomhus.
För installatör
Tekniska anvisningar och råd vid anslutning av solceller för lågspänning (pdf)
2. Installationsmedgivande
Vi granskar elinstallatörens anmälan. När anmälan är godkänd lämnar vi ett installationsmedgivande till elinstallatören som får klartecken att ansluta din solcellsanläggning. Avvakta med montering tills din föranmälan är godkänd.
Vi skickar också ut ett informationsbrev som stegvis beskriver vad som kommer hända från och med nu tills att du kan driftsätta din solcellsanläggning. Du får även tillgång till ditt anläggnings-ID som du behöver för att teckna ett elavtal.
3. Färdiganmälan
När installationen är klar meddelar elinstallatören oss via en färdiganmälan. När färdiganmälan har registrerats hos oss planerar vi in ett servicebesök för kontroll och eventuellt byte av elmätare.
Viktigt! Du får inte starta solcellsanläggningen innan vi lämnat ett godkännande och kommit ut på servicebesök till dig (se nästa steg).
4. Servicebesök, tidsbokning
Efter att vi har fått in en färdiganmälan från din elinstallatör skickar vi ett förslag på tid för servicebesök till dig. Servicebesöket sker normalt inom två vecka från att vi har godkänt färdiganmälan. Du får information om datum och tid för servicebesöket via mejl eller sms. Om din elmätare finns inomhus behöver du vara hemma när vi kommer. Om den finns utomhus behöver du inte vara hemma.
Vid besöket kontrollerar vi att anläggningen uppfyller kraven på märkning och att det finns åtkomlig brytare för solcellsanläggningen. Vid besöket ger vi ett besked om din anläggning är godkänd eller inte. Om den blir godkänd lämnar vi beskedet i mätarskåpet eller i brevlådan. Om anläggningen inte blir godkänd kontaktar vi din elinstallatör och berättar vad som behöver åtgärdas.
Om din elmätare inte är anpassad för att mäta både köpt och såld el byter vi den kostnadsfritt. Din elmätare och elförbrukning
5. Godkännande, start av solcellsanläggning
Om vi lämnat godkännande vid servicebesöket kan du starta din solcellsanläggning.
6. Rapportering av mätvärden
När vi godkänt anläggningen registrerar vi dig som produktionskund. Om du har ett abonnemang på max 100 A rapporterar vi automatiskt mätvärden för produktion till din elhandlare. Kom ihåg att kontakta din elhandlare för att teckna avtal för den el du vill sälja.
Observera att om du har ett abonnemang större än 100 A måste du kontakta din elhandlare och meddela ditt anläggnings-ID för produktionen. Elhandlaren meddelar därefter oss att rapportering av mätvärden ska starta.
7. Bekräftelse
Cirka 20 arbetsdagar efter att vi har registrerat dig som produktionskund får du ett bekräftelsebrev från oss om att du är ansluten till elnätet. Bekräftelsen är ett avtal med oss på Tekniska verken som ger rätt till produktionsersättning för den el du levererar till elnätet. Observera att du måste teckna ett särskilt avtal med en elhandlare för att få din ersättning för elen som levereras till elnätet.
Här beskriver vi steg för steg hur du, oavsett om du är privatperson och företag, utökar din solcellsanläggning. Elinstallatören sköter kontakten med oss och ger oss den information vi behöver för att kunna godkänna utökningen.
För att utöka din solcellsanläggning krävs tillstånd från oss på Tekniska verken, som äger elnätet hos dig.
1. Elinstallatör skickar in föranmälan
Ta hjälp av en behörig elinstallatör som hjälper dig med utökningen. Den information vi behöver från din elinstallatör är teknisk data för din anläggning.
2. Installationsmedgivande
Vi granskar elinstallatörens anmälan. Om anmälan är komplett och om elnätet klarar av utökningen lämnar vi ett installationsmedgivande som gör det möjligt för elinstallatören att färdigställa din solcellsanläggning.
3. Färdiganmälan
När utökningen är klar meddelar elinstallatören oss via en färdiganmälan.
4. Bekräftelse
Utökningen gäller från det datum din elinstallatör har angett i färdiganmälan.
Frågor och svar
Om elnätet i ditt område behöver förstärkas kan du fortfarande producera el med dina solceller genom så kallad nollinmatning.
Vad är nollinmatning?
Nollinmatning innebär att all el som din anläggning producerar går direkt till din fastighet. Under tiden vi förstärker elnätet skickas ingen överskottsel från dina solceller ut till nätet.
Installera nollinmatning
Du kan installera din anläggning redan nu, men du behöver utrustning som förhindrar att el levereras till nätet. Om du är intresserad, kontakta din elinstallatör för att få veta vilken utrustning som krävs. Elinstallatören håller oss uppdaterade om du vill gå vidare med installationen.
Om du inte är intresserad av nollinmatning behöver du inte göra något alls. Din solcellanläggning måste vara avstängd tills elnätet i ditt område är förstärkt. Vi meddelar dig när du kan starta din anläggning.
Nästa steg om du väljer nollinmatning
- Din elinstallatör skickar in en föranmälan till oss.
- Du får information om nollinmatning via brev från oss ifall elnätet behöver förstärkas i ditt område.
- Du kontaktar din elinstallatör om utrustning för nollinmatning.
- När vi har godkänt föranmälan får du information från oss om nästa steg i processen fram till att din elinstallatörs färdiganmälan är godkänd och du kan starta din anläggning.
- När elnätet är förstärkt informerar vi din elinstallatör som då kan ta bort all nollinmatningsutrustning. Vi registrerar dig sen som produktionskund. Du får en bekräftelse på nätavtalet och kan börja sälja överskottsel.
Hur lång tid tar det att stärka upp elnätet?
Det tar i genomsnitt åtta månader, men tiden kan variera mellan sex månader och två år beroende på omfattningen av arbetet. Din elinstallatör får information om när arbetet kan påbörjas, och hur lång tid det beräknas ta.
För att producera egen el med solceller behöver du två avtal:
- Elnätsavtal – Detta avtal skapas automatiskt när vi har godkänt din anläggning. Du behöver inte kontakta oss för att teckna det.
- Produktionsavtal med ett elhandelsbolag – Du behöver själv kontakta ett elhandelsbolag för att teckna detta avtal. Vanligtvis kontaktar du samma elhandelsbolag som du köper el från idag, men du kan välja fritt vilket bolag du vill sälja din el till.
Ha ditt anläggnings-ID för din produktionsanläggning redo när du kontaktar ditt elhandelsbolag.
Storleken på din huvudsäkring påverkar hur stor solcellsanläggning du kan ha.
Förslagen i tabellen är ungefärliga och beror på vilken typ av anläggning du har.
Säkring (ampere) | Effekt (kW) |
16 | 11 |
20 | 13,8 |
25 | 17,3 |
35 | 24,2 |
50 | 34,6 |
63 | 43,5 |