Barnfötter plaskar i pool.

Bygga pool i Linköping - steg för steg

Drömmer du om att kunna ta ett svalkande dopp i din trädgård på sommaren? Här har vi samlat tips för dig som bor i Linköping och vill bygga pool – från kostnader och säkerhet till teknik och uppvärmning.

Vad kostar det att bygga en pool?

Innan du börjar planera för att bygga din pool behöver du ha koll på din budget och vad olika saker kostar. Att bygga en pool kan bli ganska dyrt i jämförelse med andra trädgårdsprojekt. Exakt hur mycket det kostar beror på olika val du behöver göra när du planerar och bygger din pool. En plastkopp kan exempelvis kosta runt 10 000 kronor medan en gjuten betongpool kostar flera hundra tusen och en pool med mosaik upp emot en miljon kronor.

Glöm inte att räkna med kostnader för uppvärmning och drift av poolen. Genom att isolera poolen behåller den värmen längre och sänker uppvärmningskostnaderna. Ett bra pooltak skapar växthuseffekt och ökar både värmehållningen och säkerheten

 

Andra saker som påverkar priset på din pool:

  • Pooltyp: Det är dyrare att gräva ut, gjuta och kakla med mosaik än att ha en ovanmarkspool på altanen eller trädäcket.
  • Poolens storlek.
  • Markförhållanden: Är det enkelt att gräva, eller behöver du spränga?
  • Materialkostnad: Till exempel vad du klär insidan av poolen med.
  • Entreprenörens arbetskostnad.
  • Hur mycket arbete du gör själv: Ju mer du kan göra själv, desto lägre blir kostnaden.

Planera för din pool

Planeringen av din nya pool kan ta längre tid än du tror. Det är en tidskrävande process med många saker att hålla koll på. Här går vi igenom de viktigaste punkterna att tänka på.

Det finns många möjligheter att välja mellan. Fundera på vad som passar dig och din familj bäst:

  • Hur passar poolen i trädgården och till huset?
  • Hur ska ni använda poolen?
  • Vilken känsla, form och storlek vill ni ha?
  • Behöver ni tillbehör som stege, vinterskydd, tak eller belysning?

Kom ihåg att undersöka de olika pooltyperna och vad de kräver. Om du till exempel ska gjuta med vattenfast betong behöver du se till att betongen är rätt klassad.

När du ska gräva på tomten är det viktigt att du har koll på var befintliga ledningar går så att du inte råkar gräva av dem. Få koll på ledningar på tomten

Innan du börjar bygga poolen behöver du bestämma var på tomten du vill ha den. Här är några saker som är bra att tänka på:

  • Var har du flest soltimmar?
  • Ska poolen ligga nära huset? Se till att den inte hamnar för nära, så att ni inte skvätter vatten på fasaden eller riskerar att grävningen orsakar sättningar.
  • Hur nära ska poolen vara tekniken som styr den? Du kanske exempelvis vill undvika högt ljud nära uteplatsen.
  • Hur ska rören dras utifrån den plats du valt för poolen?

Förutom själva byggandet är uppvärmning det som kostar mest. Här är några olika sätt du kan värma din pool:

  • Anslut till ditt befintliga värmesystem.
    I Linköping är fjärrvärme vanligt. Tänk på att du inte får värma din pool direkt med fjärrvärmens primärvatten, utan behöver använda en värmeväxlare. Med värmeväxlaren överförs värmen till poolvattnet utan att de två vattnen blandas, vilket gör att du kan värma poolen säkert och effektivt med fjärrvärme. 
    Värm poolen med fjärrvärme

  • Använd en värmepump. Det är viktigt att välja en värmepump som klarar hela poolens volym, och gärna lite extra. Värmepumpen drivs av el, så se över ditt elavtal och välj förnybar el om möjligt.

  • Använd en elvärmare. En elvärmarefungerar för mindre pooler, men de är dyra i drift. Om du väljer elvärme, se över ditt elavtal för att optimera kostnaderna.

Har du ett befintligt utrymme, som ett förråd, där du kan placera filtersystemet och värmesystemet? Det är viktigt att tekniken skyddas från väder och vind. Om värmesystemet låter mycket, undvik att placera det nära poolen. Samtidigt är långa ledningar inte optimalt, eftersom det kräver mer el att pumpa värmen. Ju längre ledning, desto större tryckförluster, vilket betyder att du behöver en större pump och grövre ledningar

Du behöver undersöka marken för att få koll på vilka markförhållanden du har att göra med. Hur är grundvattenståndet? Är det lera, morän eller berg i marken? Alla dessa saker kan påverka dina kostnader och är därför viktigt att undersöka innan du börjar bygga din pool.

Studenter pluggar med dator i studentkök i Ryd

Då behöver du bygglov för din pool

Oftast behöver du inget bygglov för att bygga en pool. I Linköpings kommun behöver du inget bygglov så länge poolen är nersänkt i marken eller om den sticker upp högst 0,5 meter ovanför marken.

Saker du behöver söka bygglov för:

  • markarbeten om marknivån höjs eller sänks 50 centimeter eller mer
  • murar eller plank runt poolen, oavsett höjd
  • om din pool har en höjd över 0,5 meter.

Om bygglov för pool (linkoping.se)

Ikon, gräva

Anlägga poolen - gräva, dränera, montera

När det blivit dags att anlägga poolen kan du välja att göra allt själv eller ta hjälp av en entreprenör för vissa delar eller hela arbetet. Att gräva tar ofta längre tid än man tror – det är mycket jord som ska bort. Du gräver inte bara för poolen, utan även för ledningar till dränering, rening, el och teknikrum. Resultatet syns inte direkt, så det kan kännas segt. Dessutom vet du aldrig exakt vad du stöter på i marken. Men till slut står du där, redo för ditt första dopp, och allt arbete har varit värt det.

Bygg en säker pool för barn och vuxna

Som fastighetsägare ansvarar du för att poolen är säker och att ingen kan ramla i. Det finns bestämmelser om skydd mot drunkning i Boverkets byggregler (boverket.se) och i ordningslagen.