Elledningar på fält.

Vad är elnät, elhandel och elområden?

Elmarknaden kan verka komplex. Elnät är grunden för att elen ska nå ditt hem, men vad händer egentligen på vägen? Och vad är skillnaden mellan elnät och elhandel? Här får du svar på hur el transporteras och vad som påverkar din elkostnad.

Innehåll
Vad är elnät och hur fungerar det?
Varför delas Sverige in i elområden?
Vårt elnät hänger ihop med Europa
Vad är elhandel?
Skillnaden på elnät och elhandel


 

Vad är elnät och hur fungerar det?

Precis som bilvägar transporterar bilar, transporterar elnätet el från kraftverk till ditt hem. Elnätet kopplar samman hela Sverige, och sitter också ihop med närliggande länder.

Transmissionsnätet övergår till regionnät och därefter lokalnät som finns i städerna.

Elen som produceras i Sverige tar sig igenom tre olika nät innan den når ditt eluttag hemma:

  1. transmissionsnätet
  2. regionnät
  3. lokalnät

Transmissionsnätet (tidigare stamnätet) täcker hela Sverige

Transmissionsnät kallas det elnät som täcker hela Sverige och kan jämföras med en motorväg. Det är statligt ägt av Svenska kraftnät. Det är sammankopplat med andra länders elnät runt om i Europa.

Transmissionsnätet transporterar enorma mängder el från svenska kraftverk, som vatten- och kärnkraftverk, ut till hela Sverige i enorma ledningar med en spänning på 400 000 volt. Transmissionsnätet övergår sen till regionnät.

Regionnäten levererar elen från transmissionsnätet till lokalnäten

Spänningen från transmissionsnätet sänks via mottagningsstationer och fördelas vidare ut i regionnäten. Regionnäten kan jämföras med landsvägar som transporterar elen från transmissionsnätet (motorvägarna) till lokalnäten (mindre vägar). Vissa större industrier är direkt ansluta till ett regionnät.

I regionnäten är spänningen mellan 40 000 och 130 000 volt. Större delen av det svenska regionnätet ägs av tre nätföretag:

  • E.ON Energidistribution Sverige AB
  • Vattenfall Eldistribution AB
  • Ellevio AB.

Lokalnäten levererar elen hem till dig

Till sist tar lokalnätet vid och skickar elen via nätstationer hem till hushåll och verksamheter. Lokalnätet kan jämföras med gatorna inne i en stad.

Lokalnätet ägs av flera lokala elnätsföretag, som vi på Tekniska verken. Vi ansvarar för det lokala nätet i Linköpings kommun och i huvuddelen av Katrineholms kommun. Karta över elområden och lokalnätens nätområden (natomraden.se)

I lokalnäten är spänningen ännu lägre än i regionnäten. Det finns mellanspänningsnät (10 000–20 000 volt) och lågspänningsnät (400 volt). På väg hem till dig och dina eluttag sänks spänningen till 230 volt.

Varför delas Sverige in i elområden?

Ikon på Sveriges fyra elområden

Sverige är indelat i fyra elområden:

  • elområde Luleå SE 1
  • elområde Sundsvall SE 2
  • elområde Stockholm SE 3
  • elområde Malmö SE 4.

Karta över elområden och lokalnätens nätområden (natomraden.se)

Majoriteten av svensk elproduktion sker i norr och består till störst del av vattenkraft. Här är produktionen av el större än efterfrågan. I söder däremot är det tvärtom, det behövs mer el än vad som produceras. Obalansen mellan produktion och efterfrågan inom landet gör att vi behöver transportera el från norr till söder.

När man transporterar el i elnätet blir det alltid ett bortfall av el, en så kallad överföringsförlust. Det är alltså bättre att producera el jämnt över hela landet än att producera mest i norr. Gränserna mellan elområdena visar också var i transmissionsnätet vi har begränsad kapacitet att föra över all efterfrågad el. Med indelningen vill man göra det mer lönsamt att fördela elproduktionen jämnt, vilket i sin tur minskar behovet av att transportera el.

Indelningen är en följd av att Sverige 2011 anmäldes till EU-domstolen, eftersom vi periodvis begränsade exporten av el till Danmark under kalla vinterdagar. Därför delades Sverige in i elområden (ei.se)

Vårt elnät hänger ihop med Europa

Förutom att elnätet i Sverige hänger ihop är vi också sammankopplade med andra länder i Europa. Det är nödvändigt eftersom vi både behöver importera och exportera el.

Även om vi producerar mycket el i Sverige, behöver vi ändå importera el ibland. Varför då? Eftersom vi inte har någon möjlighet att lagra stora mängder el behöver vi använda elen vi producerar här och nu. Därför säljer vi el när vi har överskott, och köper när vi inte producerar tillräckligt i förhållande till efterfrågan. Eftersom elförbrukning och produktion ständigt varierar sker överföring av el hela tiden, både här i Sverige och mellan de nordeuropeiska länderna. Sammankopplingen med andra länder gör det alltså möjligt för oss att få den el vi behöver när vi behöver den. 

Vad är elhandel?

Den nordiska elbörsen Nord Pool är den gemensamma handelsplatsen för el i Norden. Här säljer elproducenterna sin el till elhandelsföretagen. Priset på börsen styrs av tillgång och efterfrågan, precis som på den vanliga aktiebörsen.

Hur sätts elpriset på Nord Pool?

Nord Pool sätter ett så kallat spotpris. Spotpris är det pris som ditt elhandelsbolag betalar för att köpa den el som de sen säljer vidare till dig och andra kunder ute i elnätet. Man kan se Nord Pool som en elgrossist och elhandelsföretagen som återförsäljare. Vi på Tekniska verken är lastbilarna som fraktar elen hem till dig.

Vad är spotpris?

Vad påverkar elpriset?

Det är många faktorer som påverkar elpriset. Bland annat behöver vi, för att nå klimatmålen, byta ut den fossila elproduktionen mot förnybar produktion. Eftersom förnybar produktion, som vind- och solkraft, ökar och dessutom är väderberoende kan vi uppleva mer variation i priset än vanligt.

Skillnaden på elnät och elhandel

För att du ska ha tillgång till el behöver du två avtal: ett för elnät, ett för elhandel:

  • Elnät. Kostnad för att elen ska komma hem till dig, inklusive skatt. Eftersom det är monopol i det elområde du bor i kan du inte välja vilket elnätsföretag du vill ha. Om du ska flytta till eller från en adress som ingår i vårt nätområde måste du anmäla flytten till oss så att vi kan teckna eller säga upp ditt avtal.

    Prismodellen för elnät

  • Elhandel. Kostnad för elen du använder. Du kan välja vilket elhandelsföretag du vill. Du kan ha samma elhandelsföretag oavsett vart i Sverige du flyttar. Om du inte har gjort ett val när du flyttar till ett nytt nätområde får du automatiskt ett anvisningsavtal från ditt elnätsföretag. Det avtalet är lite dyrare så därför är det bra att välja ett elavtal själv så att du får ett bättre pris.