elmöntör

Elnät i Linköping och Katrineholm

Driftsäkert med få avbrott
  Beredskap dygnet runt
Förnyar elnätet för framtiden

99,9 % tillgänglig ellevernas i våra nätområden.

Frågor och svar om elnät

För att kunna förstå hur mycket en kWh räcker till behöver vi först reda ut begreppen effekt, energi, kilowatt och kilowattimme.

Vad är kilowatt och kilowattimme?

Vi har starka elnät i våra områden. Vi arbetar aktivt för att inte hamna i ett läge där kapaciteten inte skulle räcka. Vi analyserar elnätet för att se var potentiella flaskhalsar kan uppstå för att i rätt tid investera i och motverka dem. Flaskhalsar uppstår i de ledningar som är för små för att överföra den mängd el som kunderna behöver. Vårt mål är att det aldrig ska uppstå flaskhalsar och att vi alltid ska ligga steget före. 

Effekt- och kapacitetsbrist – två utmaningar för elnätet 

Vägguttag, strömbrytare och anslutna apparater måste vara säkra så att de inte ger dig stötar eller orsakar brand. Varje år sker allvarliga elolyckor och bränder orsakade av felkopplade eller dåligt underhållna apparater och ledningar. I de flesta fall är det lätt att skydda sig mot dem. 

Du bör med jämna mellanrum se över elinstallationer och anslutna apparater eftersom du är ansvarig för att de fungerar och är i ett bra och säkert skick. 

Elsäkerhet i din villa eller fritidshus

Bor du i villa eller har ett fritidshus är du själv ansvarig för att din fasta elinstallation, det vill säga vägguttag och strömbrytare, är säkra. Om du misstänker att det är något fel i den fasta elinstallationen ska du alltid kontakta en behörig elinstallatör.  

Det är behöriga elinstallatörer som gör nyinstallationer av fasta ledningar, uttag, strömbrytare och lampor. Det gäller även anslutning eller losskoppling av fast anslutna hushållsmaskiner, som diskmaskiner och tvättmaskiner.

Elsäkerhet i lägenhet 

Bor du i en hyresrätt måste du hålla utkik efter slitage och skador. Om du hittar något fel ska du kontakta din hyresvärd så att de kan åtgärda problemet. Bor du i bostadsrätt står det i stadgarna vad du själv har för ansvar.

En övervakningsplan säkerställer att vi som elnätsbolag agerar opartiskt och rättvist på marknaden. Varje år rapporterar vi de åtgärder som utförts enligt övervakningsplanen och skickar rapporten till Energimarknadsinspektionen.

Årets rapport för övervakningsplan