Man fyller diskmaskin (foto)

Hur kan jag spara el hemma?

Du kan göra små förändringar i ditt hem för att minska din elförbrukning, och därigenom minska din elkostnad och klimatpåverkan. Helt utan att tumma på komforten. Ta del av tipsen här för att spara el, oavsett om du bor stort eller litet.

Vad är en normal energiförbrukning för en villa?

Energiförbrukningen varierar mycket mellan olika hushåll. Den påverkas bland annat av vad du har för uppvärmningssystem, var i landet du bor hur gammalt huset är och hur många ni är som bor där.

En genomsnittlig villa med direktverkande el (eluppvärmning) förbrukar i snitt 20 000 - 25 000 kWh per år. Om du har en annan uppvärmningsform än direktverkande el, till exempel fjärrvärme eller bergvärme, brukar en normal elförbrukning för en villa ligga på cirka 5 000 kWh per år – alltså mellan en fjärdedel och en femtedel så mycket. Med andra ord, har du direktverkande el och vill sänka din energiförbrukning är det mest effektiva sättet att byta uppvärmningsmetod. Mer information om fjärrvärme

Vad är en normal elförbrukning för en lägenhet?

Elförbrukning i lägenhet varierar mycket och det finns många olika faktorer som spelar in. Elhandelsbolaget Bixia, som är en del av Tekniska verken, har tagit fram en artikel som beskriver bland annat genomsnittlig förbrukning. De tar också upp andra saker som kan vara bra att veta för dig som bor i lägenhet. Läs artikeln om elförbrukning i lägenhet (bixia.se).

Hur kan jag se min elförbrukning?

Är du kund hos oss kan du följa statistik över dina tjänster från månad till månad på Mina sidor. Har du Bixia som elhandelsbolag kan du följa din elförbrukning på motsvarande sätt på deras Mina sidor. Andra elhandelsbolag erbjuder ofta samma möjlighet. Se din elförbrukning i kWh på Mina sidor.

Fem tips för hur du sparar energi på din uppvärmning

Om du har andra uppvärmningsformer än fjärrvärme finns det flera saker du kan göra för att spara energi på din uppvärmning. 

  1. Sänk temperaturen. Prova att sänka temperaturen hemma en grad eller två. Bor du i villa ger varje grads sänkning cirka fem procent minskning av din energianvändning för uppvärmning. Det kan även vara skönt att ha lite lägre temperatur i sovrummet när du ska sova. Sänk gärna värmen ytterligare i rum som du inte använder eller när du åker bort.
  2. Isolera mera. Vill du spara pengar och energi är det smart att isolera ditt hus bättre. Täta dragiga fönster, dörrar och glöm inte balkongdörren. Har du en otät vind hemma kan så mycket som 15 procent av värmen försvinna ut genom taket.
  3. Lufta och håll fritt framför elementen. Kontrollera att element och termostater fungerar som de ska så att de inte går för högtryck i onödan. Lufta elementen för att få en jämn värme i hela huset. Tänk också på att inte ställa möbler eller hänga långa, tjocka gardiner framför elementen. Värmen behöver kunna cirkulera fritt i rummet.
  4. Vädra snabbt – och stäng igen. Använd korsdrag i stället för fläkt för att vädra eller sänka temperaturen när det är varmt ute. Kom ihåg att stänga dörrar till kalla utrymmen och inte ha fönster öppna i onödan på vintern.
  5. Dra nytta av dina persienner. Om du drar ner dina persienner och vinklar dem på natten så bidrar det till att värmen stannar inomhus.

Sänk din elkostnad hemma

Här får du koll på dolda energitjuvar i olika delar av hemmet och vad du kan göra för att motverka dem och spara el.

Håll rätt temperatur i kyl och frys

Var noga med att ställa in rätt temperatur i både kyl och frys. Rekommenderad temperatur för kylskåpet är +4–5 grader och för frysen -18 grader. Varje extra grad kallare ökar energianvändningen med cirka fem procent. Låt din mat svalna innan du ställer in den i kyl eller frys.

Fyll diskmaskinen

Kör alltid din diskmaskin full och använd en lägre disktemperatur, det räcker ofta för ett lika bra resultat.

Rengör baksidan av kylskåpet

En dammig kondensor kan öka elförbrukningen med 25 procent.

Koka vatten smartare

Kom ihåg att använda lock när du kokar vatten på spisen, då använder du bara en tredjedel så mycket energi jämfört med om locket är av. Ett annat tips är att använda vattenkokaren när du ska koka upp vatten till matlagningen – det går både snabbare och kräver mindre energi.

Byt till energieffektiva lampor

LED-, halogen- eller lågenergilampor är de bästa alternativen. En LED-lampa drar 80 procent mindre ström och håller hela 25 gånger längre än en vanlig glödlampa.

Rätt ljus på rätt plats

Att ha rätt belysning på rätt plats är av stor betydelse. Använd starkare belysning där du arbetar och mer begränsad allmänbelysning i andra utrymmen. Det blir mysigare plus att du minskar elförbrukningen. Rum med ljusa väggar och golv behöver inte lika mycket belysning.

Släck ljuset när det inte behövs

Släck lamporna när du lämnar ett rum för att spara el. Behöver du hjälp att komma ihåg? Det finns flera olika hjälpmedel som ljussensorer, rörelsevakter, timer eller smarta belysningslösningar som kan styras med appar.

Tänk på utomhusbelysningen

Det finns olika sätt att styra din utomhusbelysning. Köp lampor med inbyggd sensor eller komplettera din belysning med sensorer. Det gör att belysningen inte är tänd i onödan.

  • En skymningssensor släcker lampan när dagsljuset är tillräckligt starkt.
  • En rörelsevakt/rörelsesensor tänder belysningen när någon kommer i lampans närhet. 

Undvik standby-läge

Du kan spara 5-30 kWh per apparat och år genom att stänga av elektrisk utrustning helt. Ett tips är att använda grenuttag med strömbrytare för att snabbt kunna stänga av flera apparater samtidigt.

Dra ut kontakten till laddaren

Så länge laddaren sitter i eluttaget fortsätter den dra ström, om än något mindre. Det gäller alla laddare – mobil, eltandborste med mera. Laddaren kan dessutom överhettas och utgöra en brandrisk.

Välj energismart elektronik

Titta på energimärkningen när du ska köpa dammsugare, tv, kyl eller vitvaror för att göra ett energismart val. Lär dig mer om energimärkning hos Energimyndigheten.

Måste du ha det senaste?

Nyproducerade elektronikprylar sliter enormt mycket på klimatet. Visste du att en ny laptop orsakar nästan 1 200 kilo avfall vid tillverkning, förpackning, transport och sen också slutligen som avfall hos dig som kund när den inte längre går att använda? En ny mobiltelefon ger upphov 86 kilo avfall. Så nästa gång du ska köpa en ny elpryl, fundera över om du kan laga din befintliga eller om det går det att hitta prylen begagnad på köp- och säljsajter?

Fyll tvättmaskinen

Kör alltid tvättmaskinen full. Oavsett om tvättmaskinen är halvfull eller fylld med tvätt drar den nästan lika mycket energi. Om du bara har använt plagget en eller få gånger kanske du kan vädra i stället för att tvätta.

Låt tvätten självtorka

Lufttorka tvätten, gärna utomhus, i stället för att använda torkskåp eller torktumlare.

Använd sparprogrammet

Använd tvättmaskinens sparprogram när du har lätt smutsad tvätt. Det går åt mindre energi plus att tvätten blir klar snabbare. Slopa också förtvätten om det går.

Tvätta med lägre temperatur

Tvätta i lägre temperatur när det är möjligt. 40 grader i stället för 60 grader kan nästan halvera energianvändningen. Titta på tvättråden i kläderna.

Duscha snabbt

Du kan spara både vatten och pengar genom att duscha snabbare. Tio minuters duschande förbrukar drygt fem kWh och 120 liter varmvatten. Ett tips är att stänga av duschen när du tvålar in dig.

Sänk golvvärmen

Golvvärme brukar i genomsnitt dra mellan 150 kWh – 300 kWh per kvadratmeter och år. Genom att sänka värmen några grader och stänga av den när du reser bort kan du minska energiförbrukningen, utan att tumma på komforten.

Strunta i handdukstorken

Många låter handdukstorken stå på dygnet runt – kom ihåg att stänga av den när du inte använder den. Eller varför inte köra utan, handdukar torkar fint även utan värme. En normalstor handdukstork drar ungefär 60 W per dygn.

Snålspolande duschmunstycken

Genom att byta ut dina duschmunstycken till snålspolande varianter kan du spara 50–80 procent av både vattenåtgång och kostnad för uppvärmningen (beroende på vilka munstycken du har idag).

En robotdammsugare dammsuger giolvet medan en mamma och litet barn leker i bakgrunden.

Så är du elsmart dygnets alla timmar

Vi kan även bli bättre på att fördela vår elförbrukning jämnt över dygnets alla timmar. Det kan handla om att schemalägga så att elbilen laddar under flera timmar på natten, i stället för att snabbladda den när du kommer hem från jobbet, eller att köra diskmaskinen på natten. På så vis får du en fulladdad bil och ren disk på morgonen, samtidigt som du minskar belastningen på elnätet.

Om du har timpris kan du även dra nytta av att spotpriset vanligtvis är längre på natten. Information om spotpris

En person fyller på vatten i en vattenkanna i köket

Hur mycket räcker en kilowattimme till?

Vet du hur mycket el din morgondusch drar, eller hur stor energibov handdukstorken egentligen är? Djupdyk i elförbrukning och lär dig hur långt en kWh räcker för vanliga elprylar i hemmet.