Nya soptunnor 2026
Under våren 2026 kommer du som bor i villa, radhus eller har ett fritidshus i Linköpings kommun att ha fått nya soptunnor. Istället för dagens soptunna kommer du i stället få två nya, med fyra fack i varje, som gör det lättare för dig att sortera hemma. Själva bytet kostar ingenting för dig som kund.
En grupp privatpersoner testar soptunnorna
Just nu testar cirka 100 privatpersoner i Linköpings kommun de nya soptunnorna i ett pilotprojekt som pågår i tre månader. Syftet är att få veta hur deltagarna upplever soptunnorna och facken. Resultatet hjälper oss att ta fram en lösning som fungerar så bra som möjligt för våra kunder. Därför kan vi ännu inte säga exakt hur facken i tunnorna kommer att utformas.
Vad innebär förändringen?
Du som bor i villa, radhus eller har ett fritidshus har idag en soptunna där du slänger dina soppåsar med restavfall och gröna påsen. Senast 2026 kommer du istället att få två nya soptunnor med fyra fack i varje att sortera i. I dina nya tunnor kommer du att kunna sortera
- matavfall
- restavfall
- pappersförpackningar
- plastförpackningar
- metallförpackningar
- färgade glasförpackningar
- ofärgade glasförpackningar
- tidningar.
Till den ena tunnan får du också en extralåda. I extralådan finns fack för batterier, lampor och småelektronik.
Sophantering i gemensamma utrymmen
Du som har en gemensam lösning för att slänga sopor, till exempel i flerfamiljshus eller samfällighet, får inga nya soptunnor. Du fortsätter att lämna sopor på den gemensamma platsen. Saknas möjlighet att sortera idag, ska det ordnas senast 2027 enligt kraven på fastighetsnära insamling. Det är fastighetsägaren som ansvarar för detta.
Vad kommer det att kosta?
Idag betalar du, förutom en fast avgift, även en viktbaserad avgift för sophämtningen i Linköpings kommun. För ett genomsnittligt hushåll är kostnaden 2 322 kronor per år (2024).
När fastighetsnära insamling av förpackningar införs, kommer kommunfullmäktige att besluta om en ny avfallstaxa. Upphandlingar av nya sopbilar och soptunnor och arbetet med att ta fram en ny modell för avgiften pågår. Därför kan vi just nu inte säga exakt vad din nya avgift blir.
Självklart strävar vi efter att ha en så kostnadseffektiv insamling som möjligt.
Frågor och svar om de nya soptunnorna
Den ena soptunnan, markerad med nummer 1, töms en gång per månad (var fjärde vecka). Den andra soptunnan, markerad med nummer 2, töms två gånger per månad (varannan vecka).
Varje soptunna är cirka 77 cm bred, 107 cm hög och 85 cm djup. Tunnorna rymmer 370 liter.
Tänk på att när soptunnorna står uppställda intill varandra så behövs ett avstånd på cirka 10 cm mellan dem för de inte ska haka i varandra vid tömning.
När boxen för batterier, lampor och småelektronik hänger på soptunnan sticker den ut 20 cm från tunnans kant.
Andra mått för trädgårdstunna och extratunna
Om du har en trädgårdstunna eller behöver en extra soptunna för restavfall, till exempel för extra många blöjor, har en sådan soptunna volymen 190 liter och måtten: 60 cm bred, 110 cm hög och 70 cm djup.
Vi byter soptunnorna på grund av en ny lag om producentansvar för förpackningar. Lagen kräver att kommunerna samlar in förpackningar av papper, plast, metall och färgat samt ofärgat glas direkt vid fastigheterna från 2027. I Linköping påbörjar fastighetsnära insamling 2026.
Syftet med lagen är att öka återvinningen av förpackningar och säkerställa att de hanteras på ett miljövänligt sätt.
Nej, du kan inte välja bort de nya soptunnorna. Ändringen bygger på ett nationellt lagkrav som ska vara infört hos alla hushåll i Sverige senast 2026. För dig som bor i villa i Linköpings kommun innebär det att vi kommer att byta ut din nuvarande soptunna. Även våra sopbilar kommer att bytas ut mot nya med fyra fack.
Ja. Både återvinningscentralerna och återvinningsstationerna kommer att finnas kvar. På sikt förväntas dock behovet av återvinningsstationerna minska på grund av den nya möjligheten att sortera hemma.
För att kunna tömma de nya soptunnorna behövs nya sopbilar. Sopbilarna har fyra fack i varje, precis som tunnorna. Varje typ av avfall hamnar i sitt eget fack och töms separat. Det finns också särskilda fack för batterier, ljuskällor och småelektronik där innehållet i elektroniklådan töms.