Två unga vuxna lagar mat i ett studentkök med gröna påsen redo

Gröna påsen – matrester som gör skillnad

Ditt matavfall blir till biogas och biogödsel

Alla dina matrester, som till exempel äppelskrutt, kaffesump och potatisskal, sorterar du i gröna påsen. Påsen knyter du ihop med dubbelknut och slänger i din vanliga soptunna, tillsammans med påsarna för restavfall. Sedan tar vi hand om ditt matavfall och gör det till biogas och biogödsel. På så sätt tar vi tillsammans vara på både energin och näringen i matavfallet. 

En hand håller i ett använt kaffefilter över en grön påse.

Så får du tag på gröna påsen

För dig som bor i villa

Om du bor i villa så knyter du en påse, vilken som helst, runt handtaget på din soptunna när du behöver nya gröna påsar. Då kommer chauffören att lämna en ny rulle med gröna påsar när soptunnan töms nästa gång. Glöm inte ta bort den fastknutna påsen när chauffören lämnat din nya rulle.

För dig som bor i bostadsrättsförening, samfällighet eller hyreshus

Om du bor i bostadsrättsförening, samfällighet eller hyreshus är det din hyresvärd eller förening som informerar om var du hämtar nya påsar. Ofta finns de i ett gemensamt utrymme som alla i föreningen har tillgång till som till exempel ett soprum eller förråd. Oavsett var du bor är du alltid välkommen att hämta nya gröna påsar på någon av våra återvinningscentraler i Linköping. De gröna påsarna ingår i avgiften för din sophämtning.

För dig som är fastighetsägare eller företag

Som fastighetsägare eller företag kan du alltid hämta påsar på våra återvinningscentraler i Linköping.
Du kan även beställa gröna påsar direkt av oss.

 

Vanliga frågor och svar om gröna påsen

Här besvarar vi vanliga frågor om Gröna påsen.

 
Det är viktigt att du bara slänger matavfall i den gröna påsen, så att det kan bli biogas och biogödsel. Det kan vara rester som blivit kvar på tallriken, mat som har blivit för gammal och sånt som blir över när du lagat mat som exempelvis potatisskal, matfett, kött- och fiskben eller kaffesump.

Du kan också torka ur stekfett ur stekpannan med hushållspapper och slänga det i den gröna påsen. 

Blomjord, växter, förpackningar, papper, tobak och plast är exempel på saker som inte hör hemma i gröna påsen. I vår sorteringsguide kan du enkelt söka på det avfall du har och se var det ska återvinnas.

Nej, påsen är endast till för matavfall. Eventuella grus och jordrester ställer till med problem i biogasanläggningen.

Den gröna påsen placeras i en separat påshållare som du kan hämta på någon av våra återvinningscentraler i Linköping. För att undvika lukt har påshållaren inte något lock. Förslagsvis placerar du påshållaren under diskbänken bredvid din vanliga soppåse.

Du knyter gröna påsen med en dubbelknut, precis som med de andra soppåsarna, och slänger den sen i din vanliga soptunna eller sopinkast. Gröna påsen sorteras sen ut från påsarna med restavfall och blir till biogas och biogödsel.

Påsen är tillverkad av plast och är lite mindre än en vanlig soppåse. Det beror på att den kan behöva slängas lite oftare för att undvika dålig lukt. Den har inga handtag på grund av att den inte är till för annat än matrester.

Den gröna färgen gör att kameran i vår sorteringsanläggning automatiskt läser av och sorterar ut gröna påsen från de andra soppåsarna. Därför är det viktigt att du använder gröna påsen för att sorteringen ska bli rätt. 

Ja. Om du komposterar hemma behöver du anmäla det till Miljöskyddsenheten på Linköpings kommun (linkoping.se). Använder du i stället gröna påsen bidrar du till tillverkningen av både biogas och biogödsel.

Om du behöver slänga stora mängder mat som blivit dålig, till exempel på grund av ett strömavbrott eller att kyl eller frys gått sönder, ska du sortera matavfallet i gröna påsen och lägga det i din vanliga soptunnan. Om soptunnan blir full kan du beställa extra tömning. På återvinningscentralen kan du också hämta större gröna påsar på 20 liter om det behövs. Som privatperson får du inte slänga matavfall på återvinningscentralen.

Idag bidrar vi i Linköping till att ungefär 60 procent av allt matavfall återvinns så att energin och näringsämnen kommer till nytta igen. Det nationella målet är att minst 75 procent ska återvinnas. 

""

Från matrest till biogas

Tack vare att du sorterar ditt matavfall i gröna påsen kan vi göra det till biogas och biogödsel. Men hur går processen egentligen till? Här berättar vi steg för steg hur det fungerar.

  1. Fyll din gröna påse med matrester, knyt med dubbelknut och släng den i din vanliga soptunna eller sopinkast. 
  2. Sopbilen tömmer dina sopor och kör soppåsarna till Gärstad avfallsanläggning.
  3. På Gärstad sorteras de gröna påsarna ut från påsarna med restavfall med hjälp av speciella kameror som läser av den gröna påsens färg.
  4. Påsarna skickas till förbehandlingsanläggningen där matresterna sorteras ut. De tomma påsarna skickas sen till energiåtervinning där de blir till fjärrvärme och el.
  5. Matresterna pumpas in i en rötningsanläggning där de bryts ner och blir till biogas. Innan gasen kan användas som fordonsbränsle renas den för att få rätt kvalitet. Förutom biogas bildas näringsrik biogödsel som används i lantbruk.