Två unga vuxna lagar mat i ett studentkök med gröna påsen redo

Så förvarar du maten bäst

Rätt matförvaring gör att maten håller längre, smakar bättre och hjälper dig att minska matsvinnet. Här får du enkla tips för hur du förvarar mat i kylen, frysen och skafferiet på bästa sätt.

I kylen

  • Använd en termometer för att kontrollera temperaturen i olika delar av kylen.
  • Håll en temperatur på +4–5 °C i huvuddelen av kylen. För områden som är lite mindre kalla, som grönsakslådan eller hyllor för drycker, är +6–12 °C lagom.
  • Förvara mjölk, kött och fisk där det är kallast, och grönsaker där temperaturen är högre.
  • Skriv datum på matlådor och öppnade förpackningar för att ha bättre koll på hållbarheten. Ha alltid frystejp och en penna till hands i köket.
  • Förvara nötter och frön i kylen. Undantaget är cashewnötter som klarar sig i +8–12 °C. Pekannötter och valnötter behöver bara kylas om de är skalade.
  • Kyl maten snabbt för att undvika bakterietillväxt. Använd ett kallt vattenbad eller ställ maten på balkongen om det är kallt ute.
  • Mjölk som förvaras vid max +4 °C kan hålla en vecka efter bäst före-datum.

 

I skafferiet

  • Förvara bröd i plastpåse i rumstemperatur. Frys större mängder och ta fram efter behov.
  • Många frukter, som tomater, plommon, äpplen och meloner, avger etengas som gör att andra grönsaker mognar snabbare.
  • För att få en avokado att mogna snabbare kan du lägga den i en påse tillsammans med äpplen.
  • Förvara potatis mörkt och svalt, men inte tillsammans med lök (lök påskyndar potatisens nedbrytning).

I frysen

  • Håll en temperatur på -18 °C.
  • Frys kokt pasta, ris och bönor för att förlänga hållbarheten.
  • Packa köttfärs, grytbitar och skivat kött i platta, tunna paket.
  • Tina alltid i kylen för att undvika att köttsaften rinner ut.