Så förvarar du maten bäst
Rätt matförvaring gör att maten håller längre, smakar bättre och hjälper dig att minska matsvinnet. Här får du enkla tips för hur du förvarar mat i kylen, frysen och skafferiet på bästa sätt.
I kylen
- Använd en termometer för att kontrollera temperaturen i olika delar av kylen.
- Håll en temperatur på +4–5 °C i huvuddelen av kylen. För områden som är lite mindre kalla, som grönsakslådan eller hyllor för drycker, är +6–12 °C lagom.
- Förvara mjölk, kött och fisk där det är kallast, och grönsaker där temperaturen är högre.
- Skriv datum på matlådor och öppnade förpackningar för att ha bättre koll på hållbarheten. Ha alltid frystejp och en penna till hands i köket.
- Förvara nötter och frön i kylen. Undantaget är cashewnötter som klarar sig i +8–12 °C. Pekannötter och valnötter behöver bara kylas om de är skalade.
- Kyl maten snabbt för att undvika bakterietillväxt. Använd ett kallt vattenbad eller ställ maten på balkongen om det är kallt ute.
- Mjölk som förvaras vid max +4 °C kan hålla en vecka efter bäst före-datum.
I skafferiet
- Förvara bröd i plastpåse i rumstemperatur. Frys större mängder och ta fram efter behov.
- Många frukter, som tomater, plommon, äpplen och meloner, avger etengas som gör att andra grönsaker mognar snabbare.
- För att få en avokado att mogna snabbare kan du lägga den i en påse tillsammans med äpplen.
- Förvara potatis mörkt och svalt, men inte tillsammans med lök (lök påskyndar potatisens nedbrytning).
I frysen
- Håll en temperatur på -18 °C.
- Frys kokt pasta, ris och bönor för att förlänga hållbarheten.
- Packa köttfärs, grytbitar och skivat kött i platta, tunna paket.
- Tina alltid i kylen för att undvika att köttsaften rinner ut.