Vår historia

Den 18 oktober 1902 startade Linköpings Elektriska Kraft- och Belysningsaktiebolag, grunden till dagens Tekniska verken. Jonn O Nilson, en av stadens stora entreprenörer, såg till att Linköping fick el – något som diskuterats i över 15 år utan resultat. Då använde vi olja och kol, men idag arbetar vi för att ta hand om jorden med förnybar energi och smartare resursanvändning. Jonn O Nilsons drivkraft är fortfarande vår ledstjärna. Vår vision är att bygga världens mest resurseffektiva region.

Nykvarn vattenkraftverk.

Framtidens energi och hållbar utveckling

Redan 1902 började vi producera el med vattenkraft i Nykvarn. År 1920 hade vi vattenkraftstationer i Nykvarn, Odensfors, Tannefors och Svartåfors.

År 1952 börjades fjärrvärmenätet i Linköping byggas. Efterkrigstiden gjorde att städerna växte och energibehovet ökade. Lösningen blev att producera både fjärrvärme och el i samma process. Linköpings kraftvärmeverk byggdes vid Nykvarnsparken och hösten 1954 levererades den första fjärrvärmen. Utbyggnaden gick snabbt, och 1981 blev Gärstadverket klart. Där användes trä och hushållsavfall som bränsle.

Idag har vi i koncernen 20 vattenkraftverk som producerar cirka 330 GWh el ett genomsnittlig år. Vi tar också hand om matavfall som vi omvandlar till biogas och energi för att minska slöseriet av resurser. Vi har kommit långt med förnybar energi och fortsätter hela tiden att utvecklas.

Råberga vattenreningsverk.

Vattenförsörjningens utveckling

År 1870 började vi bygga vattenledningar i Linköping efter idéer från borgmästaren Fredrik Stånggren. Strax efter började vi pumpa vatten in i staden från det första vattenverket vid Sågholmen i Tannefors. Ledningsnätet växte, och år 1910 byggde vi Linköpings första vattentorn på Kanberget. Fem år senare, år 1915, byggde vi Råberga vattenverk. Idag har vi hög vattenkvalitet och moderniserar ständigt våra vattenverk för att säkra framtidens vattenförsörjning.

Avfall – från problem till lösning

År 1909 bildades Renhållningsverket, vilket ledde till bättre avfallshantering och ett renare Linköping. År 1958 började vi bränna sopor i kraftvärmeverk. Det var första steget till att se avfall som en resurs. Idag hanterar vi både hushålls- och industriavfall genom återvinning och energiutvinning, där avfallet omvandlas till både värme och el. Från det frö som grodde år 1902 har vi vuxit till en stark koncern med visionen att bygga världens mest resurseffektiva region. Vi fortsätter att växa med fokus på hållbarhet och effektiv resursanvändning.

Tekniska verkens museum

Har du funderat på hur människorna i Linköping levde för 100 år sedan? På vårt museum vid Valla Gård kan du uppleva hur vardagslivet utvecklats och följa vår historia inom vatten, avlopp, renhållning och fjärrvärme.

Hitta hit

Du hittar oss vid Valla Gård i ett spannmålsmagasin som byggdes 1869. Följ skyltar mot Valla gård från Vallarondellen i Linköping. Museet är en del av Friluftsmuseet Gamla Linköping och är öppet under sommaren.