Våra satsningar på vattenkraft
Vattenkraft är en viktig och hållbar energikälla som bidrar till att minska vår klimatpåverkan. Genom att omvandla vattnets rörelseenergi till el kan vi producera förnybar energi utan att skapa utsläpp. Vi arbetar för att utveckla och förvalta våra vattenkraftverk, samtidigt som vi förbättrar miljön för djur och natur.
En stor fördel med vattenkraft är att vatten kan lagras i dammar, vilket gör att vi kan styra när elen ska produceras. Detta blir allt viktigare när vi får mer el från väderberoende energikällor som vind- och solkraft. Nackdelen med vattenkraft är att den påverkar djur och natur i området, eftersom vattennivåer och flöden ändras. Det kan också vara svårt för fiskar att ta sig förbi vattenkraftverken.
Vattendomar och moderna miljövillkor för vattenkraft
För att driva ett vattenkraftverk eller en damm krävs ett miljötillstånd, som kallas för vattendom. Vattendomen reglerar ägarens rättigheter och skyldigheter, till exempel hur mycket vatten som får tappas ut och vilka vattennivåer som ska hållas vid olika tider på året. Mark- och Miljödomstolen (domstol.se) beslutar om vattendomens innehåll baserat på lagar. Om reglerna inte följs kan det leda till miljöbrott.
Många av dagens vattendomar är gamla, vissa över hundra år, och uppfyller inte dagens miljökrav. Därför beslutade regeringen 2020 om en Nationell plan för moderna miljövillkor för vattenkraften (NAP). Planen handlar om att alla vattenkraftverk ska omprövas och vattendomarna uppdateras. Målet är att förbättra vattenmiljön och samtidigt säkerställa en effektiv produktion av förnybar el. De nya reglerna ska införas successivt fram till 2037. De gamla vattedomarna gäller fram till att de nya reglerna är på plats. Att ta fram en ny vattendom kan ta flera år.
Vattenkraftens miljöfond
För att finansiera de åtgärder som krävs enligt NAP har flera vattenkraftsägare, inklusive vi, gått samman och bildat Vattenkraftens Miljöfond. Fonden har avsatt 10 miljarder kronor för att stötta det omfattande arbetet med att modernisera vattenkraften och förbättra miljön runt kraftverken.
Vi förbättrar miljön vid våra vattenkraftverk
Vi abetar med en rad olika åtgärder för att förbättra miljön runt våra vattenkraftverk.
I över tio år har vi arbetat med att bygga en ny fiskväg vid Laxberg. Den ersätter den gamla bassängtrappan och fungerar för alla fiskarter. Fiskvägen ska hjälpa unga öringar, smolt, att simma uppströms i Sommen. Arbetet startade den 1 september 2023 och väntas bli klart våren 2025, med invigning i maj eller juni 2025.
Projektet har två delar. Första delen, där vi byggde en fångdamm och en passage genom dammen, är klar. Nu jobbar vi med den sista delen, att färdigställa fiskvägen med luckor och gångbanor.
Vi samarbetar med Motala Ströms Samfällighetsförening (MSS), som äger dammen, och med Länsstyrelsen, Boxholms Kommun, Sommens fiskevårdsområdesförening och Boxholms Skogar. MSS består av bolag som använder dammen för att producera förnybar el: vi, Mjölby-Svartådalen Energi och Holmen Energi.
I april 2023 bestämde MSS att bygga fiskvägen, en ny åfåra runt dammen så att fiskar kan simma förbi vattenkraftverket. Detta är en viktig del i arbetet med att förbättra livsmiljöer i Sommen, särskilt för Sommenöringen. Bolagen står för största delen av kostnaden, medan staten och olika organisationer bidrar med resten.
Den 30 augusti 2023 började vi sänka vattennivån i Sommen för att nå 200,27 meter till 1 november 2023. På grund av mycket regn steg dock sjön, vilket krävde omplanering och förstärkning av fångdammarna. Sträng kyla och isbildning orsakade också problem, men arbetet startade igen i april 2024. Projektet var tidigare försenat med två till tre månader, men följer nu tidsplanen igen. Det sista markarbetet håller på att avslutas, rännan fylls med natursten och kontrollstationen samt fiskräknaren är snart på plats. Det sista steget är att sätta in luckorna och justera flödena genom provtappning.
Fiskvägen i Laxberg visar hur man kan göra miljöförbättringar i vattendrag med vattenkraftverk utan att påverka produktionen av förnybar energi. Vattenflödet blir detsamma efter byggnationen, så kraftproduktionen påverkas inte.
Följ fiskens väg upp i Sommen via en undervattenskamera
En undervattenskamera har monterats för att följa öringens rörelser. I april 2024 filmades de första öringarna på väg upp i Sommen vid Laxberg. De stora öringarna kan nu passera dammen tack vare det nuvarande vattenflödet. Följ fiskarnas vandring live (fiskdata.se)
Vi har arbetat med att visa hur naturfåran kan bevaras som en naturlig ström. Projektet är pausat i väntan på omprövning av miljövillkoren enligt den nationella planen år 2029.
Tillsammans med Linköpings kommun har vi byggt en faunapassage vid Nykvarnsholmen och en fiskränna vid Tannefors slussar. Syftet är att öka den biologiska mångfalden och skapa fria vägar för vattenlevande arter, som fisken asp.
Tack vare faunapassagen kan asp och andra djur för första gången på 150 år ta sig förbi dammen. Arbetet blev klart 2021. I augusti 2024 satte vi också upp en ny undervattenskamera vid Nykvarn. Den nya kameran använder sig av artificiell inteligens för att mäta och och avgöra vilka djur som passerar. Den registrerar alla djur som passerar. Följ undervattenslivet i Stångån vid Nykvarn (fiskdata.se)
Vid Svartåfors vattenkraftverk släpper vi kontinuerligt på mer vatten under våren för att underlätta för aspen att leka. En insats som har visat sig fungera bra och det finns återigen ett lekande bestånd med asp nedströms Svartåfors vattenkraftverk.
Sedan 2010 deltar vi i programmet Krafttag ål. Programmet finns för att skydda det europeiska ålbeståndet, som minskar bland annat på grund av vandringshinder vid vattenkraftverk och dammar. Vi samarbetar med Havs- och vattenmyndigheten och flera andra vattenkraftbolag i detta viktiga arbete.
En av de åtgärder vi gör är att sätta ut ålyngel för att stärka ålbeståndet. Varje år placerar vi ut cirka 125 000 ålyngel på nio olika platser. Detta görs enligt våra vattendomar, som styr hur vi ska hantera våra vattenkraftverk.
En annan åtgärd är att vi fångar in lekmogen ål och transporterar dem till havet, förbi våra vattenkraftverk. Denna metod kallas ”trap and transport”. I Östergötland fångar vi ål i sjöarna Sommen, Roxen och Glan. Varje år transporterar vi nästan 6 000 ålar, cirka 7 500 kilo, förbi kraftverken och släpper ut dem i havet.
Vi mäter och övervakar syrehalten i Stångån hela tiden för att hålla den på en bra nivå. Genom att reglera vattnet arbetar vi för att förhindra fiskdöd. Detta var ett problem på 1990-talet.