Solceller i solcellsparken vid Gärstad

Våra satsningar på solkraft

Solens kraft är oändlig. Med hjälp av solceller kan vi omvandla solens strålar till el, och utvecklingen av solcellsparker går snabbt framåt. Samtidigt är det viktigt att vi använder marken på ett hållbart sätt. Därför vill vi skapa fler solcellsparker som har ett större värde än att bara producera el.

Bi i blomma med solceller i bakgrunden

Solcellsparker med fokus på hållbarhet

Solcellsparker är snabba att bygga, tysta och utsläppsfria – en effektiv lösning för att öka den förnybara elproduktionen och minska fossila utsläpp. Vårt mål är att framtidens solcellsparker inte bara ska producera el utan också skapa större värden för både människor och miljö.

Hållbar markanvändning

Hållbar markanvändning är det allra viktigaste när vi bygger solcellsparker. Vi väljer mark som inte är odlingsbar åkermark och arbetar för att gynna biologisk mångfald, till exempel genom sandvallar för bin. Hållbar markanvändning är en del av vårt arbete för att nå FN:s mål 7 – "Hållbar energi för alla".

Så arbetar vi med FN:s globala mål

Solcellspark Gärstad (foto)

Prioriterade platser för solcellsparker

Vi prioriterar att bygga solcellsparker på

  • lägen vid östgötaslätten
  • ej odlingsbar mark
  • platser med god tillgång till elnät 
  • markområden över tre hektar.

Solinstrålningen, alltså mängden energi från solen som når marken, är en avgörande faktor för var vi placerar solcellsparker. Linköpingsområdet har god solinstrålning som lämpar sig väl för produktion av solenergi – med förhållanden som kan jämföras med delar av Tyskland, ett av världens ledande länder inom solkraft.

Solceller i solcellsparken vid Gärstad

Pågående solkraftsprojekt

Vår ambition är att nå noll fossila utsläpp till 2045. Därför satsar vi stort på solkraft och siktar på att öka vår solelsproduktion från 2,5 GWh till 100 GWh. 

Just nu har vi pågående solkraftsprojekt i:

Lär dig mer om solkraft

Hur många soltimmar vi har i Sverige varierar beroende på plats. Kustområden brukar ha fler soltimmar, medan solen skiner färre timmar i norra Sverige. 

Soltimmar 2023

Så här mycket skiner solen i närheten av våra elnätsområden:

Station Antal soltimmar
Stockholm 2 020
Norrköping 1 946
Visby 2 205

Statistiken kommer från SMHIs egen årsstatistik för solskenstid under 2023.

Väderstatistik (smhi.se)

Man brukar säga att en hektar solceller (en megawatt solpaneler) genererar ungefär tusen megawattimmar per år. Men hur mycket el solcellsparkerna faktiskt producerar beror på flera olika faktorer. Bland annat:

  • Geografisk placering
  • Snö, smuts och omgivande träd
  • Lutning på panelerna

Våra pågående solkraftsprojekt

Med hjälp av solceller kan vi förvandla solens strålar till el. Men hur fungerar solceller egentligen? Hur omvandlas strålarna till el, vad är bra att tänka på när man ska montera solceller och vilka kostnader och avdrag tillkommer?

Vårt dotterbolag Bixia lär dig allt du behöver veta om solceller (bixia.se)