En man står i ett återvinningsrum och håller i en bunt tidningar ovanför ett blått avfallskärl.

Innovation för hållbarhet

Vi har ett stort ansvar för alla de saker du räknar med ska fungera. Tillsammans med dig får vi en fantastisk del av världen att snurra, varje dag. För ett fossilfritt 2045 och framtidens alla behov investerar vi i nya lösningar. Massor av dem. För din skull, och allas. Här presenterar vi ett urval av investeringarna.

Utsikt över Linköping

Europas mest innovativa stad

I mer än 120 år har hållbarhet och innovation varit grunden för vår verksamhet. Det är också en av anledningarna till att EU:s European Innovation Council utsett Linköping till iCapital of the year, årets mest innovativa stad i Europa.

Så skapar Linköping Europas mest innovativa stad (linkoping.se)

Exempel på investeringar i korthet

Regnvatten och smält snö rinner snabbt vidare från tak, gator och torg. I naturen sipprar det ner genom marken, men i städer behöver vattnet någonstans att ta vägen så det inte blir översvämningar i källare och gatubrunnar.

Därför byggde vi år 2022 ett dagvattenmagasin i Trädgårdsföreningen. Magasinet har en kapacitet på 1 500 kubikmeter. När det kommer mycket vatten på en gång samlas vattnet i magasinet, istället för att fylla upp rör och skapa översvämning och annan skada.

Batterier ger en ökad stabilitet i elnätet

Vid solcellsparken längs E4:an i Linköping har vi installerat två stora batterier. Parken har 30 000 paneler och producerar ungefär 11,5 GWh el varje år. Batterierna kan tillsammans lagra 2 000 kWh solel.

Ett av syftena med batterierna är att hjälpa Svenska kraftnät att hålla rätt frekvens i elnätet och bidra till en ökad stabilitet i nätet. Elhandelsbolaget Bixia, en del av Tekniska verken, är balansansvariga för både solcellsparken och batterierna.

Företag kan agera på balansmarknaden

Har ditt företag investerat i ett batteri eller funderar på att göra det? Tillsammans med Bixia kan du agera på balansmarknaden och öka dina intäkter, samtidigt som du bidrar till ett stabilare elsystem. Energisäkra din verksamhet – med batterilagring (bixia.se)

Sveriges största Superchargerstation för elbilar invigdes påskhelgen 2022. Stationen ligger längs med E4 vid Depot Mantorp utanför Linköping och har 40 Superchargers. Tekniska verken har genom dotterbolaget Mjölby-Svartådalen Energi (MSE) dragit fram elen till stationen. Mer info om Superchargerstationen (mse.se)

Det blir allt svårare att upprätthålla balans i elnätet

För att elnätet ska fungera måste frekvensen alltid vara 50 Hz. Sjunker frekvensen måste mer el produceras, och stiger den måste produktionen minska. När elanvändningen ökar och mer väderberoende el kopplas in i elsystemet, blir det svårare att hålla balansen och säkerheten i elnätet.

Flextjänster och stödtjänster upprätthåller balans i elnätet

För att möta den ökade utmaningen i att upprätthålla balans i elnätet, har Svenska kraftnät tagit initiativ till en flexibilitetsmarknad:

  • Företag kan få betalt för att minska sin elanvändning, så kallade flextjänster.
  • Elproducenter kan få betalt för att minska eller öka sin elproduktion för att bidra till att hålla elsystemet i balans, så kallade stödtjänster.

Första vindkraftsparken i Sverige med att sälja stödtjänster

Vindkraft har inte alltid varit en del av flexibilitetsmarknaden. Men 2022 blev vår vindkraftspark i Sunne den första i Sverige att få leverera stödtjänster till Svenska kraftnät. Det innebär att vi kan minska elproduktionen när frekvensen i elsystemet behöver sänkas. Det kan till exempel hända om en stor industri plötsligt slutar använda el eller om en kabel för el-export går sönder. Då kan vi snabbt minska effekten från vindkraftsparken, ofta inom några sekunder, och börja producera igen när det behövs. Justeringarna är oftast små och korta, oftast under 30 sekunder, för att hålla elnätet stabilt på 50 Hz.

Vi vill även kunna erbjuda fler stödtjänster med hjälp av vattenkraft och batterilagring, och arbetar nu med kvalificeringen hos Svenska kraftnät för att kunna sälja dessa.