Vädersäkra nedregleringsmarknaden

Porträtt på Per Everhill. Foto. Per Everhill 27 jun 2024
Vindkraftverk står på landsbygden med åkrar och gårdar i bakgrunden

Svenska Kraftnät har det senaste halvåret vid flera tillfällen uppmärksammat bristen på nedregleringsbud på balansmarknaden. Trots tidvis kraftigt elöverskott och mycket låga elpriser har många vind- och solkraftsaktörer valt att fortsätta producera el i stället för att erbjuda Svenska Kraftnät nedreglering mot ersättning. Detta har lett till ökade kostnader för att balansera elsystemet vilket betalas av svenska elkonsumenter. Svenska Kraftnät menar att en möjlig förklaring till avsaknaden av nedregleringsbud är att många vind-och solkraftsproducenter redan sålt sin produktion till fasta priser och därmed saknar incitament för att dra ner elproduktionen.

Vad är problemet?

Vi delar Svenska Kraftnäts bild av elsystemets utmaningar i stunder av mycket hög vind-och solelsproduktion. Orsaken till att vind-och solkraftsaktörer står också att finna i just dessa kraftslags väderberoende snarare än aktuell avtalsform för elförsäljningen.  

På marknaderna mFFR och FRC-D Ner där nedregleringstjänster idag handlas läggs buden ungefär ett dygn innan den aktuella driftstimman. För enskilda vind- och solkraftsparker kan emellertid produktionsförutsättningarna ändras snabbt under en dag. Ett moln kan lägga sig över solparken just den aktuella timmen nedreglering avtalats trots i övrigt blå himmel resten av dagen. Det kan bli tillfälligt vindstilla över en park trots att det blåst rejält bara några timmar tidigare. Små väderskiftningar kan alltså innebära att den enskilda parken inte kan leverera önskad nedreglering i exakt rätt tid varvid producenten i stället blir ersättningsskyldig för utebliven leverans. Denna risk hanteras idag genom att producenterna är mycket försiktiga med att lägga nedregleringsbud i förhållande till sin totala produktion. Producenter med flera parker på olika geografiska platser har något bättre förutsättningar att lägga säkrare samlade bud, men de behöver fortsatt beakta risken för plötsliga väderorsakade leveransbortfall. Marknadsutformningen med bud dagen före gynnar i stället aktörer med planerbara resurser, exempelvis batterier eller olika slags elförbrukande verksamhet. Dessa aktörer utgör storleksmässigt ännu en betydligt lägre volym än den svenska vind-och solkraften vilket är en förklaring till dagens låga budvolym.

Marknadslösning för mer väderberoende reglerkraft

Lösningen på problemet är emellertid enkel. I stället för budgivning dagen före leverans borde Svenska Kraftnät upphandla lämplig volym nedreglering till fast pris under en viss tidsrymd, exempelvis en månad. Och i en väl utspridd geografi som gynnar tillgänglighet över tiden. Sedan kan Svenska Kraftnät själva nedreglera anläggningarna efter behov och tillgång. Producenten behöver då inte ta risken för utebliven leverans i den enskilda timmen samtidigt som Svenska Kraftnät får tillgång till önskad nedregleringseffekt. Med en sådan lösning skulle betydligt fler vind-och solkraftsproducenter vilja engagera sig på nedregleringsmarknaden än idag vilket på sikt skulle sänka priset för dessa tjänster till nytta för elsystemet och svenska elkonsumenter.