Många branscher måste samverka för att öka återvinningen av plast!
I Almedalen 2024 medarrangerade Tekniska verken ett seminarium om återvinning av plast och Per Johannesson från Tekniska verken deltog i ett seminarium arrangerat av Svensk Plaståtervinning på ett liknande tema. Här bloggar Per om de utmaningar som vi har i samhället kring plastförpackningar.
Plasten ökar i samhället
Användningen av plast i samhället ökar. Varje år används 300 miljoner ton fossil plast globalt och prognosen är 600 miljoner ton år 2040 enligt WWF. Men endast en bråkdel av denna plast återvinns. Enligt Naturvårdsverket återvinns 10 % i Sverige. Mängden plast som hamnar i restavfallet och därmed går till förbränning ökar med ökande volymer av plast, trots väl utvecklade system för insamling och sortering. Varför är det så svårt att källsortera plastförpackningar? Är det i brist på information? Det står ju på varje förpackning hur den ska sorteras. Eller är sorteringskärlen svåra att identifiera trots tydliga symboler? Eller är vi konsumenter bara lata? Med fastighetsnära insamling tror vi att sorteringen ska öka från de 19% vi har i Linköping till 30%. Mer blir det inte enligt utfall i andra kommuner. Men vi vill nå längre på Tekniska verken!
Vi vill återvinna mer!
För att öka materialåtervinningen bygger Tekniska verken en stor sorteringsanläggning som ska gå i drift under 2025. I denna kommer vi att sortera ut det som är återvinningsbart ur hushållens restavfall. Våra plockanalyser pekar på att hela 70% av restavfallet går att återvinna. Vi anser att avfall är en resurs, och vill att dessa material ska återcirkuleras. Men här finns just nu en utmaning. En ur restavfallet maskinellt sorterad förpackning klassas som ett kommunalt avfall och inte som en förpackning. Då känner inte producentansvarsorganisationerna ett ansvar för förpackningen och den har då förlorat det värde som förpackaren betalat för återvinningen av förpackningen. Sveriges myndigheter och regering behöver rätta till denna felaktighet när den nya förpackningsförordningen från EU ska sättas på plats, förhoppningsvis under hösten.
Hela värdekedjan för plastförpackningar måste ses över
För att öka materialåtervinningen av plastprodukter med fossilt ursprung behöver vi arbeta med hela värdekedjan från design, innehåll, produktion, insamling och sortering samt högkvalitativ återvinning. Helst ska vi även minska mängden plast som används. Målet är att öka materialåtervinningen samt att minska den mängd plast som går till förbränning. I dagens samhälle är det främst plasten som ger upphov till de återstående fossila utsläppen från avfallsförbränningen i uppvärmningssektorn. Vi vill bara energiåtervinna det som inte går att återvinna på annat sätt. De oundvikliga utsläppen kan i framtiden minskas med hjälp av koldioxidavskiljning. Något om Tekniska verken för nuvarande driver en pilotstudie kring.
Samma mål
Många branscher har samma mål som oss, dvs att öka återvinningen och få bort den fossila plasten i sin verksamhet! Hur kan vi tillsammans skapa viljan, incitamenten, tekniken, styrmedlen och en marknad som gör detta möjligt? Nu är det dags att samverka längs hela kedjan och inte suboptimera sin egen del. Vi på Tekniska verken tror att Energimyndighetens förslag till ett utökat producentansvar för plast och kvotplikt skulle ge bättre förutsättningar. Det skulle kunna finansiera insatser som är nödvändiga för att plast ska kunna återanvändas i större utsträckning. Dessvärre har inte alla branscher samma syn på vad som är en bra lösning. Antingen kan branscherna gå före och hitta lösningar tillsammans, eller så kommer styrmedlen att definiera villkoren. Det första vore ju bra, men det andra kanske blir nödvändigt. Låt oss lösa detta tillsammans!
Skriv en kommentar