Energi i Almedalen

Porträtt på Per Everhill. Foto. Per Everhill 28 jun 2017

Fem energiseminarier du inte får missa i Almedalen!

Nästa vecka går som bekant årets upplaga av Almedalsveckan av stapeln och som vanligt finns det ett stort utbud av seminarier för den energiintresserade. En snabb genomräkning visar dock att antalet dedicerade energiseminarier sjunkit från förra årets 277 till 127 anmälda hittills i år.  Kan det minskade intresset ha något att göra med förra årets energiöverenskommelse som gjort ämnet mindre hett? Samtidigt är antalet seminarier på tema hållbarhet hela 791 stycken (av totalt 4001 anmälda seminarier) varför en förklaring helt enkelt kan vara valet av ämnesklassning. Först och främst måste jag naturligtvis tipsa om de seminarier där Tekniska verken deltar. I år engagerar vi oss ibland annat plastfrågan, biogas, vattenrening och vattenkraft. När det gäller övriga energiseminarier följer här fem heta tips:

Söndag

Uniper är tidigt ute redan på söndagen med ett seminarium om den svenska energimarknaden ur ett internationellt perspektiv under rubriken ”Sweden, exception or exceptional? An international perspective on energy”. I Sverige diskuteras ofta energipolitik utifrån vår egen “bubbla” vilket gör att utländska aktörer kommentarer blir en frisk fläkt som bidrar till självinsikter man annars har svårt att få i vardagen. Jag misstänker att man kommer komma in på en hel del branschkritiska frågor som marknadsdesign, styrmedel och energipriser.  På scen finns bland annat en representant från den brittiska ambassaden som säkert har en del intressant att berätta om Storbritanniens energipolitiska utmaningar i ljuset av Brexit. 

Måndag

På måndagen drar verksamheten igång på allvar och för alla kraftvärmeintresserade vill jag rekommendera Söderenergis seminarium ”Håll Europa rent” som lyfter den ständigt omdebatterade frågan om svensk import och energiåtervinning av restavfall. Detta är ett ämne som omgärdas av många myter och ”tyckande” vilket gör det extra viktigt att diskutera frågan med berörda aktörer utifrån olika perspektiv. Det är bra uppslutning på scenen med representanter från såväl energibranschen, miljörörelsen och återvinningsföretagen. Kopplingen mellan energi och avfallshantering är intressant inte minst i perspektivet cirkulär ekonomi.

Tisdag

Mängden energiseminarier peakar av tradition på tisdagen. Här skulle jag vilja tipsa om Ellevios seminarium om cybersäkerhet med fokus på elnätet. Frågan är aktuellt inte minst genom attackerna på det ukrainska elnätet som varit återkommande sedan 2015, men också i ljuset av den kommande implementeringen av NIS-direktivet i Sverige som kommer ställa helt nya krav på energiföretagen avseende cybersäkerhet. Det är tung uppslutning i panelen med representanter från bland annat MUST och MSB. Cybersäkerhet inom energibranschen är ett ämne det inte pratas så mycket om högt, men där det händer mycket bakom stängda dörrar.   

På tisdag eftermiddag är det också dags för årets stora energipolitiska debatt ”Energispektrum”. Detta brukar vara ett av få tillfällen då riksdagspartiernas samtliga energipolitiska talespersoner står på en och samma scen vilket naturligtvis inte får missas. I år är temat flexibilitet i energisystemet där frågor som effektbalansen, Sveriges elöverskott och framtidens elproduktion lär komma upp på dagordningen. Frågan har också säkerhetspolitiska dimensioner kopplade till EU:s energiunion och situationen i Ryssland. Eva Hamilton är moderator vilket borgar för ett professionellt genomförande.

Onsdag

För två år sedan var vattenkraftsfrågan het i Almedalen samband med Energikommissionens arbete och Energimyndigheten och Havs-och Vattenmyndighetens nationella vattenkraftsstrategi. I år ordnar Vattenfall tillsammans med Vattenkraftens Miljöfond ett seminarium som tar upp aktuellt läge kring den svenska vattenkraften och i dagarna väntas ett departements-PM i frågan gå ut på remiss. I panelen finns bland annat Erik Brandsma och Jakob Granit, men också representanter från miljörörelsen och vattenkraftsföretagen. Råder det nu fred mellan intressenterna i vattenkraftsfrågan eller är det fortsatt skyttegravskrig som gäller?

Väl mött i Almedalen!

Per Everhill, ansvarig Public Affairs Tekniska verken