Onsdagen den 25 september besökte statsminister Ulf Kristersson Tekniska verken och Gärstadverket i Linköping, bland annat för samtal om fjärr- och kraftvärmens viktiga roll för det svenska elsystemet och kraftslagets roll i vår energiberedskap.
På många orter i Sverige har fjärrvärmen en avgörande roll för att avlasta elnätet samtidigt som kraftvärmen bidrar med lokal planerbar elproduktion. Utan fjärr- och kraftvärmen skulle Linköpings elbehov öka kraftigt, vilket skulle försvåra lokal tillväxt. Under onsdagen besökte Ulf Kristersson Tekniska verkens anläggningar på Gärstadområdet för fördjupad information och samtal kring kraftvärmens roll i det svenska elsystemet och dess bidrag till vår energiberedskap.
– Om du bor i Linköping eller Mjölby är det särskilt härifrån du får värme till huset. Vi behöver massor av planerbar energi – som den här – för svensk industri, elektrifieringen och den gröna omställningen, säger Ulf Kristersson (M), statsminister.
Kraftvärmen är den enda storskaliga och planerbara elproduktion som idag finns inne i svenska städer, där även elkonsumenterna finns. Totalt motsvarar den svenska fjärr- och kraftvärmen en eleffekt på ungefär 10 GW, vilket är ungefär lika mycket som åtta kärnkraftsreaktorer.
– Vi är glada över att fjärr- och kraftvärmen genom detta besök får välförtjänt uppmärksamhet då den annars lätt glöms bort i energidebatten. Kraftvärmen är en förutsättning för elektrifieringen samtidigt som den använder resurser i samhället som inte kan nyttiggöras till något annat än energi. Vi ser fram emot fortsatt dialog kring hur vi kan öka kraftvärmens bidrag till våra nationella mål på energi- och klimatområdet, säger Conny Udd, vd och koncernchef, Tekniska verken.
Besöket genomfördes lägligt nog under Beredskapsveckan, som leds av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB).
– Under visningen av Gärstadverket kunde vi även diskutera hur fjärr- och kraftvärmen kan nyttjas på bästa sätt för att bidra med värme- och elproduktion under kris och krig, säger Conny Udd.
Ta del av Profus nya studie om fjärr- och kraftvärmens betydelse för Linköping, Mjölby och Katrineholm på energiforetagen.se
För mer information, kontakta gärna:
Tekniska verkens pressjour, telefon: 013-20 91 40
E-post: press@tekniskaverken.se