60 procent mindre i soppåsen under Tekniska verkens pilotprojekt

Pressmeddelande
14 mars 2025 08:00
Under 2026 kommer nya soptunnor med fyra fack att införas för hushåll i villa, radhus och fritidshus i Linköping, vilket grundar sig i ny lagstiftning. För att införandet ska bli så bra som möjligt har Tekniska verken tagit hjälp av 100 hushåll som under fyra månader testat och utvärderat det nya systemet. Testresultatet visar både en markant förbättring av sorteringen, att deltagarna blivit alltmer positiva till de nya soptunnorna – och en potential att sortera ännu mer.

Pilotprojektet inleddes under hösten 2024 och genomfördes i Linghem utanför Linköping, där 100 hushåll med olika typer av boenden bland annat testade tunnor, fack och matavfallspåsar. Hushållen gick från att generera cirka 24 kilo restavfall – det vill säga det som slängs i den ”vanliga” soppåsen – per månad till cirka 9 kilo per månad, vilket är en minskning med 60 procent.

Dessutom var sorteringen av matavfall dubbelt så bra under testperioden: från cirka fyra kilo utsorterat matavfall per hushåll under två veckor i den gamla soptunnan, till åtta kilo per hushåll under motsvarande tidsperiod i den nya. Totalt sett sorterades hela 90 procent av matavfallet rätt under testperioden. 

– Det är ett fantastiskt resultat som visar att de nya soptunnorna verkligen gör skillnad. Vi är tacksamma för det engagemang och alla synpunkter som vi fått in på hur det nya systemet ser ut och fungerar. Nu justerar vi det för att göra det ännu enklare att använda – till lägsta möjliga kostnad för våra kunder, säger Jens Lövgren, verksamhetsutvecklare på Tekniska verken. 

Samtidigt belyser resultatet av pilotprojektet att nästan hälften av det som fortfarande hamnar i restavfallet är sådant som skulle kunnat sorteras ut.

–  Vi har sett att det ibland är oklart vad som hör till restavfall – därför tar vi med oss att för att underlätta sorteringen ytterligare behöver vi bli tydligare kring vad som gäller framöver. Exempel på restavfall som inte ska sorteras är blöjor, bindor, dammsugarpåsar, kattströ, tobak, tops och servetter, säger Jens Lövgren. 

Positiv inställning till sorteringen 

Enkätsvaren har även gett värdefull återkoppling kring bland annat fackindelningen i tunnorna. Kartongfacket fylldes snabbast, särskilt under julhelgen. Det är något man kommer att ta hänsyn till vid framtida planering, exempelvis genom möjligheten till extra tömningar vid behov. Likaså vikten av att förmedla behovet av att platta till sina kartonger.

När testet inleddes var 81 procent av hushållen positiva till de nya soptunnorna. Fyra månader senare hade siffran ökat till 93 procent. Det visar att många vant sig vid systemet och ser fördelarna. 

– Genom att sortera rätt hjälper Linköpingsborna till att minska behovet av nya råvaror och blir därmed en viktig kugge i det cirkulära kretsloppet. Det blir mer och mer förankrat bland våra kunder och i samhället att avfall inte är skräp och sopor, utan värdefulla resurser som kan användas och bli till nya material, säger Johan Borg, affärsenhetschef kommunalt avfall på Tekniska verken. 

Under pilotprojektet har deltagarna även gett synpunkter på fyra olika typer av matavfallspåsar, vilket kommer att användas som en viktig del av underlaget för den upphandling kring detta som sker senare i år. Riktigt stora mängder och förpackningar kommer även med det nya systemet att precis som nu behöva lämnas på återvinningsstationerna, eller Tekniska verkens återvinningscentraler.

Kommande vecka (v12) ställs likadana tunnor som använts under testperioden ut på återvinningscentralerna för att alla som vill ska kunna ta del av hur de är utformade.  

Under rubriken Dokument återfinns en rapport över testet, som även förmedlas till testdeltagarna

Tidigare pressmeddelande om pilotprojektet på tekniskaverken.se

Tidigare pressmeddelande om fastighetsnära insamling på tekniskaverken.se 

 

För mer information, kontakta gärna: 

Jens Lövgren, verksamhetsutvecklare, Tekniska verken 
Telefon: 013-20 81 09 
E-post: jens.lovgren@tekniskaverken.se 

Johan Borg, affärsenhetschef kommunalt avfall, Tekniska verken 
Telefon: 013-20 81 19 
E-post: johan.borg@tekniskaverken.se