Ackumulatortanken i Lambohov

Så fungerar vår ackumulatortank i Lambohov

Vår ackumulatortank i Lambohov är ett viktigt steg mot vår vision att bygga världens mest resurseffektiva region. Den 45 meter höga tanken invigdes hösten 2023 och levererar sedan dess värme till Linköpingsborna på ett smart och hållbart sätt.

Varför har vi byggt en ackumulatortank?

Ackumulatortanken fungerar som ett stort värmelager för fjärrvärme. Den är en isolerad stålbehållare som liknar en jättetermos och kan lagra 30 000 kubikmeter vatten. Det motsvarar ungefär 1300 MWh värme – tillräckligt för att värma 80 villor under ett år med en enda laddning

Målet är att göra fjärrvärmeproduktionen effektivare. Tanken hjälper oss att:

  • jämna ut värmeförsörjningen
  • minska risken för störningar i nätet
  • klara av underhåll utan att använda dyr eller mindre miljövänlig energi.

- Vi bygger ackumulatorn för att kunna använda lagrat varmvattnet vid köldknäppar. Istället för att behöva starta någon av våra topplastanläggningar, där produktionskostnaden är betydligt högre än i våra kraftvärmeverk, kan vi använda det lagrade varmvattnet. Det är främst på morgontimmarna under riktigt kalla dagar, när många Linköpingsbor använder stora mängder varmvatten samtidigt, som behovet är som störst. Under nätterna när inte lika mycket varmvatten används, lagras det i ackumulatorn och används vid behov. När vi inte behöver starta en panna blir det både billigare och en jämnare produktion över dygnet, säger Michael Fahlström, affärsområdeschef för bränslebaserad energi på Tekniska verken.

Under ett planerat underhållsstopp i fjärrvärmesystemet, som annars skulle krävt eldning av olja eller start av ytterligare en panna, sparade tanken oss minst en halv miljon kronor. Under fyra dagars konstant urladdning levererade den drygt 1000 MWh värme till Linköpingsborna – utan extra eldning eller reservpannor.

Hur fungerar ackumulatortanken?  

Tanken tar emot och lagrar värmeenergi från fjärrvärmenätet. Den värmer inte vatten, utan förvarar och fördelar redan uppvärmt vatten. När efterfrågan är låg fylls tanken med varmt vatten, som sedan används när efterfrågan ökar. Det varma vattnet finns högst upp i tanken och det kalla längst ner.

Bakgrund till projektet 

Projektet startade 2017 för att hjälpa Linköping att bli koldioxidneutralt till 2025. Bygget kostade 113 miljoner kronor, varav drygt 29 miljoner kronor kom från Klimatklivet. 

- Projektet är en del i att Linköping ska bli koldioxidneutralt 2025. Ackumulatorn innebär att behovet av annat bränsle minskar, samtidigt som vår fjärrvärme blir ännu mer leveranssäker. Vi har redan en mindre ackumulator på kraftvärmeverket vid Resecentrum, men då Linköping och fjärrvärmenätet växer behöver den kompletteras med en större ackumulator, säger Michael Fahlström.

Tanken byggdes i Lambohov av flera skäl. Ackumulatorn kan inte ha en temperatur över 100 grader, medan vattnet från Gärstad kan nå 110 grader. Därför placerades tanken längre ut i fjärrvärmenätet för att undvika att den lägre temperaturen påverkar resten av nätet. Den behövde också ligga vid en större fjärrvärmeledning med högt vattenflöde. Efter kravanalys och dialog med Linköpings kommun valdes Lambohov, då det var det enda lämpliga alternativet efter en utredning.  

Ackumulatortankens design

Tanken är ritad av White arkitekter och täckt av gråmålad plåt med 830 lameller i brunt och guld. Många av lamellerna har LED-belysning som kan ändras i ljusstyrka och skapa olika effekter.

Den nya tanken kompletterar den mindre tanken vid Resecentrum och blir en viktig del i Linköpings fjärrvärmesystem.

Ackumulatortankens sken i mörker

10 fakta om ackumulatortanken

  • Volym: cirka 30 000 m³. Det motsvarar cirka 60 stycken 25 meters bassänger.
  • Innerdiameter: cirka 33 meter 
  • Ytterdiameter: cirka 34 meter 
  • Höjd: 45 meter 
  • Maximala värmeinnehåll: 1300 MWh. Det motsvarar ca 80 villors årsförbrukning. 
  • Urladdningseffekt: 60 MW 
  • Laddningseffekt: 40 MW 
  • Flöde: 1300 m³/h 
  • Byggstart: hösten 2021 
  • Projektets budget: Cirka 113 miljoner kronor, varav drygt 29 miljoner kronor av investeringen är bidrag från Klimatklivet.