Tre kvinnor har klädbytardag i ett sovrum i hemmiljö

Cirkulär ekonomi

Du har säkert hört talas om cirkulär ekonomi, men vad betyder det? Det handlar om att skapa och använda produkter i ett kretslopp där inget går till spillo – en viktig del av hållbar utveckling och att minska vår påverkan på miljön.

Vad betyder cirkulär ekonomi? 

Att ställa om till en cirkulär ekonomi är viktigt. Det är en del i att uppnå de globala målen i Agenda 2030. Cirkulär ekonomi handlar om att minska vår klimatpåverkan på flera olika sätt. Vi behöver minska vårt avtryck på klimatet. Det kräver att vi tänker om och använder våra resurser på ett smartare sätt. Resurser som inte längre behövs i en del av samhället kan komma till nytta på en annan plats och för ett annat syfte.

Genom att låta resurser cirkulera flera gånger minskar vi vår påverkan på klimatet och sparar på våra resurser. Då behöver vi inte ersätta dem med nya. Vi behöver alltså skapa och konsumera produkter som stannar kvar i vår ekonomi längre – i ett kretslopp där ingenting går till spillo.

Delegationen för cirkulär ekonomi

Regeringen inrättade 2018 en delegation för cirkulär ekonomi. Syftet är att stärka omställningen till en resurseffektiv, cirkulär och biobaserad ekonomi. I delegationen ingår flera representanter ur näringslivet. Delegationens syfte är att stötta arbetet med att ställa om Sverige till en cirkulär ekonomi. Delegationen har tre fokusområden: plast, design för cirkularitet och offentlig upphandling.

Vad är en cirkulär affärsmodell?

Cirkulär ekonomi beskriver vad vi gör, medan den cirkulära affärsmodellen beskriver hur vi gör det. En cirkulär affärsmodell visar alltså hur företag kan skapa nytta genom att behålla värdet i produkter och material under hela deras livslängd. Modellen hjälper oss att bli mer resurseffektiva och kan ge både bättre lönsamhet och miljönytta.

Vår affärsmodell bidrar till kretsloppet

Tillsammans med dig som kund tar vi ansvar för att resurser nyttjas både hållbart och cirkulärt. Vår affärsmodell bygger på lösningar som är långsiktigt hållbara för samhället, miljön och ekonomin.

Vi har utvecklat ett av världens mest resurseffektiva energisystem. Vi utvecklar det ständigt genom att ta tillvara på resurser som annars skulle gå förlorade. Vi arbetar ständigt med att erbjuda smarta energilösningar och möjliggör det digitala samhället. Vi sätter samman produktionskedjor för att skapa en mer hållbar affär. Det ger oss också större flexibilitet och konkurrenskraft som koncern. Till exempel tar vi inte bara hand om matavfallet, utan använder det för att producera biogas och biogödsel.

Internationell uppmärksamhet om vår hantering av avfall

Under våren 2020 uppmärksammades vi internationellt, då BBC besökte oss för att göra ett reportage om hur vi använder vårt avfall som en resurs (Youtube)

Fem exempel på cirkulära flöden hos oss

För att skapa cirkularitet samarbetar vi med andra – både de som genererar resurser som vi kan använda och de som kan dra nytta av de resurser vi skapar.

2021 började vi sortera hårdplast på våra återbrukshallar. Det var för att öka materialåtervinningen. Vi tar till exempel emot trasiga plastmöbler, batterilösa leksaker och tvättkorgar. 2022 samlade vi in cirka 213 ton hårdplast. Plasten skickades till vår partner, Van Werven Sweden, som sorterar, rengör och mal ner den till råmaterial för plastindustrin.

Vi omvandlar spillvärmen från pappersbruket Billerud Korsnäs i Skärblacka till fjärrvärme. Billerud Korsnäs står för drygt hälften av leveransen av fjärrvärme till Skärblacka och Kimstad. Det är cirka 17 GWh per år och motsvarar ungefär 850 villors uppvärmningsbehov.

Vi samlar in matavfall och gör biogas av det. Företaget Biototal tar sedan vara på det biogödsel som bildas vid produktionen. Biogödslet används sen av lantbrukare i Östergötland som sprider det på sina åkermarker. På så vis kan nya grödor gro och bli ny mat, som i sin tur blir matavfall och ny biogas.

Våra återbrukshallar på återvinningscentralerna i Linköping och Katrineholm samverkar med flera ideella organisationer som ger längre liv åt insamlade kläder och föremål. De organisationer vi samarbetar med är Myrorna, Stadsmissionen, Hjärta till hjärta och Återvinningen.

Vi undersöker om slaggrus, som uppstår vid energiåtervinning, kan användas i betong. Betongtillverkare använder idag fyllnadsmaterial som bergkross eller sten och sand. Vi vill se om slaggrus kan ersätta dessa material och bli en del av det cirkulära flödet. Det skulle också minska behovet av att bryta ny sten för betongtillverkning.