Var rädd om vattnet
Eftersom vi använder samma vatten om och om igen, är det viktigt att vara rädd om det.
Kemikalier i sjön påverkar vårt dricksvatten
Dags att lägga i båten eller olja in bryggan?
Tänk på att välja miljömärkta produkter när du tankar, tvättar och reparerar. Eftersom sjövattnet så småningom blir till dricksvatten påverkar kemikalier och de val vi gör även det vatten vi dricker.
Har du koll på vad som får spolas ner i toaletten?
Spola bara ner kiss, bajs och toalettpapper i toaletten. Servetter, tops, bindor, hår, tandpetare med mera ska ner i papperskorgen. Då blir det inte stopp i din toalett och vi kan rena vattnet ännu bättre på våra anläggningar. Det gör att vi kan släppa tillbaka ett så rent vatten som möjligt till naturen igen.
Fett och frityrolja orsakar stopp i avloppet
Så slänger du frityrolja
När du vill slänga lite större mängd matolja som har blivit över efter t.ex. fritering, hanterar du denna bäst genom att hälla över den i en plastflaska. Förslut med kork och släng i den vanliga soppåsen.
Stopp i avloppet är inte så fett.
Så tar du hand om matfett
När du steker mat blir det ofta fett kvar i stekpannan. Ta för vana att skrapa ner fettet i den gröna påsen eller torka upp det med lite hushållspapper som du lägger i den gröna påsen eller i din vanliga soppåse.
Fett och olja som spolas ner i avloppet stelnar och blir till stora cementliknande proppar som fastnar på insidan av ledningar och i avloppspumpar. Genom att ta hand om fettet på rätt sätt gör du en värdefull insats för att förhindra att du eller dina grannar råkar ut för ett avloppstopp.
Lämna läkemedel till apoteket
Läkemedel hör varken hemma i toaletten eller i vanliga soppåsen. Lämna in överblivna läkemedel till apotek så tar de hand om det på ett miljöriktigt sätt.
Målarfärg innehåller kemikalier som inte bör rinna ut i avloppet.
Spola aldrig ner färgrester i vasken
Färgrester räknas som farligt avfall och ska lämnas på våra återvinningscentraler. Det gäller även vattenbaserad och vattenlöslig färg och färg som är miljömärkt eller benämns som miljövänlig. All färg innehåller nämligen ämnen som är mer eller mindre skadliga för avloppsreningsverket och miljön.
Tvätta bilen miljövänligt
Vill du tvätta bort smutsen från bilen? Tvätta inte hemma på gatan eller uppfarten för då rinner det förorenade vattnet rakt ut i naturen. Då kan ditt tvättvatten bli Linköpings badvatten. Välj en biltvätt istället, så renas miljöfarliga ämnen bort från vattnet innan det släpps ut i naturen igen.
Välj bort flaskvattnet
Kranvatten är både gott och hälsosamt. Det är också mycket billigare och bättre för miljön än att köpa vatten på flaska. Variera genom att smaksätta det med frukter och bär eller bubbla till det med en kolsyremaskin.
Använd lagom mycket tvättmedel
Funderar du på hur du ska dosera diskmedel och tvättmedel? I Linköping har vi mjukt vatten vilket innebär att du kan dosera sparsamt med disk- och tvättmedel.
Minska mikroplaster i våra hav
Tyger av syntetmaterial, som fleece, polyester och akryl släpper ifrån sig mikroplaster när de tvättas. Även om mycket fångas upp på vårt reningsverk som hamnar ändå miljontals mikroplaster i våra vattendrag varje timme. Ett sätt att minska plasten i havet är att välja bort plagg i syntetmaterial eller att tvätta dem mindre ofta och vädra i stället.
Vanliga träningskläder kan förgifta våra sjöar
Visst är det skönt att träna – och ännu skönare att slippa lukta svett när du gör det! Men visste du att så kallade luktfria sportkläder kan innehålla antibakteriellt silver? Branschorganisationen Svenskt vattens undersökning "Silverläckan" visar att efter bara tio tvättar har 31-90 procent av silvret tvättats ur. Silvret är giftigt och toppar Kemikalieinspektionens lista över farliga ämnen i miljön.
Så kallade luktfria sportkläder kan innehålla antibakteriellt silver.
När du tvättar kläderna följer silvret med tvättvattnet och hamnar i sjöar och vattendrag, där det är ett stort hot mot fiskar och andra organismer som lever på sjöbotten.
Tyvärr slarvas det ofta med märkningen av kläder med antibakteriellt silver. Fråga därför alltid i din affär om kläderna behandlats med silver. Eller ännu hellre, undvik luktfria sportkläder, så gör du en insats för miljön och ditt dricksvatten!