Så förvarar du maten bäst
I kylen
- Rekommenderad temperatur: Kyl +4-5°C, sval +6°C till +12°C, frys -18°C.
- Lägg in en termometer i kylskåpet. Vissa kylskåp är kallast längst ner medan andra är kallast längst upp. Förvara mjölk, kött och fisk där det är kallast och grönsaker där temperaturen är högre.
- Märk matlådor och öppnade förpackningar i kyl och frys med datum. Ha frystejp och en penna till hands i köket.
- Nötter och frön ska nästan alltid förvaras i kylskåp. Undantaget är cashewnötter som klarar sig i +8°C till +12°C. Pekannötter och valnötter behöver bara förvaras i kylskåp om de är skalade
- Kyl ner din mat snabbt. Stora mängder kan kylas ner i kallt vattenbad alternativt ställas ut på balkongen om det är kyligt ute. Bakterier växer snabbt i mat som svalnar långsamt.
- Mjölk håller en vecka efter bäst före datum om du förvarat den kallt hela tiden, helst max 4 grader.
I skafferiet
- Bröd förvaras bäst i plastpåse i rumstemperatur. Det går också bra att frysa och ta fram efterhand om man köper större förpackning än man hinner äta upp innan det blir torrt eller mögligt.
- Alla frukter och grönsaker avger etengas, den gör att de mognar. Tomat, plommon, äpple och melon avger mycket etengas. För att påskynda mognadsprocessen för avokado, kan man lägga dem i en påse tillsammans med äpplen.
-
Förvara potatis mörkt och svalt och inte tillsammans med lök.
I frysen
- Kokt pasta, ris och bönor går bra att frysa.
-
Frys in köttfärs, grytbitar och skivat kött i platta och tunna paket. Tinas bäst i kylen för att förhindra att köttsaften rinner ut.