Återbruk

Skänk till återbruk på återvinningscentralerna

Ge prylar, möbler, kläder och textilier en ny chans genom att köpa eller sälja saker secondhand. På våra tre bemannade återvinningscentraler i Linköping kan du till exempel skänka sådant som kan användas på nytt. Vi samarbetar med flera föreningar och organistationer som tar hand om det som skänks där. Våra samarbetspartners är Myrorna, Hjärta till hjärta, Stadsmissionen och Återvinningen.

Mycket av det som vi slänger skulle kunna användas igen av någon annan och för att bygga ett mer cirkulärt samhälle är det här ett viktigt steg på vägen! 

På återvinningscentralerna kan du till exempel skänka detta till återbruk: 

  • Husgeråd - förpacka ömtåliga saker så att de tål att transporteras. 
  • Möbler 
  • Inredningsartiklar
  • Kläder, textilier och skor. Lägg i påse och knyt ihop. 
  • Elektronikprodukter. Testa gärna så att de fungerar.  
  • Spel - se efter så att de är kompletta. 
  • Böcker 
  • Leksaker - Tänk på att äldre plastleksaker kan innehålla skadliga kemikalier och ska i så fall inte skänkas för återbruk.  Här hittar du information från Kemikalieinspektionen. 

Vad spelar det för roll om vi återanvänder mer?   

Genom återanvändning av produkter minskar avfallsmängderna, samtidigt som man sparar på resurser och energi då färre produkter behöver nyproduceras. 

Kläder och textilier

Om vi tittar lite närmare på kläder till exempel så konsumerar vi en hel del av den varan. Under 2019 köpte vi i Sverige i genomsnitt 13,7 kilo nya kläder och hemtextiler per person. Samtidigt visar plockanalyser som görs på avfall att svenskarna i genomsnitt slänger 7,5 kilo kläder och textilier i soporna under ett år. Mycket av det som hamnar där skulle istället kunna skänkas till återbruk och komma till nytta för någon annan. Dessutom är det ofta så att vi inte ens använder många av de kläder som vi har i våra garderober. 

Alla dessa kläder ger upphov till avfall när de tillverkas. De kostar resurser i form av olika sorters energi och material samt förbrukar både vatten och kemikalier på sin väg innan de hittar hem till våra garderober. Här finns det verkligen möjlighet att minska miljöpåverkan. En omställning till en mer hållbar modekonsumtion är en viktig fråga för vårt klimat. 

5 tips för att få bukt med en överfull garderob

1. Rensa mycket och ofta! Om du inte använt ett plagg under det senaste året – så skänk eller sälj det.

2. Dela in de utrensade plaggen i en hög med sådant du kan sälja vidare (t ex märkesplagg, knappt använda plagg, fina vintageplagg) och en hög med sånt som är för slitet / urtvättat som du kan skänka bort.

3. Organisera garderoben utifrån säsong. När sommarkläderna åker fram plockar du bort vinterkläderna och tvärtom. Rensa varje gång du byter säsong.

4. Osäker på vad som inte används? Testa att hänga alla galgar åt fel håll i garderoben. När du använt ett plagg och hänger tillbaka det så vänder du galgen åt rätt håll. På så sätt ser du vilka kläder som aldrig används och att det är dags att skänka eller sälja dessa.

5. Känns uppdraget för stort? Sätt upp delmål. Ta en låda, hylla eller viss typ av kläder i taget.

Tipsen är hämtade från Avfall Sverige -kommunernas branschorganisation för avfallshantering.

 

Hjälpte denna information dig? Nej