Undvik översvämningar – så rensar du dagvattenbrunnen
I städer täcks stora ytor av asfalt och andra hårda material där regnvatten inte kan sjunka ner i marken. Därför finns dagvattenbrunnar – även kallade gatu- eller rännstensbrunnar – som samlar upp vattnet och leder det till närmaste vattendrag. När brunnen är rensad fungerar systemet, men om den täpps igen kan det orsaka översvämning. Skräp och föroreningar följer då med ut i våra sjöar och vattendrag – något vi alla kan hjälpas åt att förhindra.
Vem ansvarar för brunnen?
-
Brunnar på din fastighet: Du ansvarar för brunnar inom din fastighet. Läs våra tips nedan om hur du bäst underhåller dem.
-
Brunnar på gatan: Dessa brunnar är väghållarens ansvar, oftast Linköpings kommun i centrala områden. Vid översvämning kan du felanmäla brunnar på gatan till kommunen (linkopings.se)
Rensa brunnen i 3 enkla steg
I botten på en gatubrunn finns det ett så kallat sandfång där sand, grus, löv och annat skräp fångas upp. När sandfånget blir för fullt behöver brunnen tömmas. Det håller du koll på genom att
- öppna gallret och se om skräpet når upp till hålet där vattnet leds bort från brunnen. Om det gör det är det dags att rensa.
- gå ut när det regnar och se om regnvattnet kan rinna ner eller om det blir liggande i stora pölar runt brunnen.
Märker du att brunnen behöver tömmas så rensar du ut skräpet med hjälp av en rensskopa. Om brunnen är så pass djup att du inte når ner kan du ta hjälp av en slamsugbil.
Skräpet från brunnen samlar du ihop och lämnar på närmsta återvinningscentral. Vägbeskrivning och öppettider till våra återvinningscentraler