
Anslut företagets solceller eller batteri till elnätet
Ska ditt företag börja producera el? Eller vill ni utöka en befintlig anläggning? Vi hjälper dig att ansluta solceller eller batteri till elnätet.
Producera förnybar el
Att investera i solceller och batterier är ett smart val. Solceller sänker elkostnaderna och ökar andelen förnybar el, medan batterier lagrar el för flexibel användning. För att komma igång behöver du ansluta anläggningen till elnätet.
Vi äger elnäten i Linköping och Katrineholm. Du behöver vårt tillstånd för att ansluta solceller och batterier, annars kan det uppstå säkerhetsrisker. Storleken på anläggningen beror oftast på ditt företags årsförbrukning (kWh) och huvudsäkring. Så hög effekt klarar olika huvudsäkringar
Handläggningstid för anslutning
Vår handläggningstid är vanligtvis två till fyra veckor. Sedan behöver din elinstallatör tid för att färdigställa produktionsanläggningen. I vissa fall måste vi först göra en teknisk bedömning av elnätet. Då kan handläggningstiden bli längre.
Vill du ansluta en anläggning över 0,5 MW? Då behöver du eller din elinstallatör skicka in en förfrågan om större elanslutning
Anslutning av solceller eller batteri – så går det till
För att koppla in solceller eller batterier måste det finnas kapacitet i elnätet. Din elinstallatör hanterar kontakten med oss och skickar in den information vi behöver för att godkänna anslutningen.
1. Elinstallatör skickar in föranmälan
Anlita en behörig elinstallatör som hjälper dig att välja rätt säkringsstorlek för din anläggning. Det är också elinstallatören som skickar in en föranmälan till oss. Efter att vi har fått in föranmälan granskar vi den och kontrollerar att storleken på din anläggning går att ansluta till elnätet. Om din huvudsäkring är för liten kan du behöva utöka din anslutning
Din elinstallatör behöver skicka in
- tekniska data på anläggningen
- skiss på utvändig brytarplacering, om ditt företags elmätare är placerad inomhus.
För installatör
Tekniska anvisningar och råd vid anslutning av solceller för lågspänning (pdf)
2. Granskning och installationsmedgivande
Vi granskar elinstallatörens anmälan. När vi godkänner anmälan ger vi elinstallatören klartecken att ansluta anläggningen. Vänta med monteringen tills du fått godkänt.
Om elnätet i ditt område behöver förstärkas kan du ändå producera el med nollinmatning under tiden vi stärker upp elnätet.
Vi skickar också ut ett informationsbrev till dig som stegvis beskriver vad som kommer hända från och med nu tills att du kan driftsätta din anläggning. Du får även tillgång till ditt anläggnings-ID som du behöver för att teckna ett elavtal.
3. Färdiganmälan
När installationen är klar skickar elinstallatören in en färdiganmälan. Vi planerar då in ett servicebesök för kontroll och eventuellt byte av elmätare.
Viktigt! Du får inte starta anläggningen innan vi lämnat ett godkännande och kommit ut på servicebesök till dig.
4. Servicebesök, tidsbokning
Vi skickar en tid för servicebesök, vanligtvis inom två veckor efter godkänd färdiganmälan. Du får tid och datum via mejl eller sms. Om elmätaren är inomhus behöver du vara på plats. Om den är utomhus behöver du inte närvara.
Vid besöket kontrollerar vi märkning, åtkomlig brytare och byter elmätaren vid behov. Om din elmätare inte är anpassad för att mäta både köpt och såld el byter vi den kostnadsfritt. Ditt företags elmätare och elförbrukning
- Godkänd anläggning: Vi lämnar besked i mätarskåpet eller brevlådan.
- Ej godkänd: Vi kontaktar elinstallatören och informerar om vad som behöver åtgärdas.
5. Godkännande, start av produktionssanläggning
Om vi lämnat godkännande vid servicebesöket kan du starta anläggningen.
6. Rapportering av mätvärden
När anläggningen är godkänd registrerar vi dig som produktionskund. Det innebär att vi är redo att börja leverera mätvärden för din produktion, och att du snart kan börja sälja el.
Observera att om ditt abonnemang är större än 100 A kan vi inte leverera mätvärden förrän du har meddelat elhandelsföretaget ditt anläggnings-id. Det gör du under steg 6. Om du har ett abonnemang på max 100 A rapporterar vi dina mätvärden automatiskt.
7. Bekräftelse
Cirka 20 arbetsdagar efter att vi har registrerat ditt företag som produktionskund får du ett bekräftelsebrev från oss om anslutningen till elnätet. Bekräftelsen är ett avtal med oss på Tekniska verken som ger ditt företag rätt till produktionsersättning för elen ni levererar till elnätet.
Observera att du måste teckna ett särskilt avtal med en elhandlare för att få ersättningen för elen som levereras till elnätet.
Här beskriver vi steg för steg hur du utökar din produktionsanläggning, oavsett om du vill lägga till fler solpaneler, större batterikapacitet eller båda. Din elinstallatör hanterar kontakten med oss och skickar in nödvändig information.
1. Elinstallatör skickar in föranmälan
Ta hjälp av en behörig elinstallatör som hjälper dig med utökningen. Den här informationen behöver vi från din elinstallatör:
- Nuvarande effekt på anläggningen (kW)
- Hur många kW anläggningen ska utökas med
- Vilket eller vilka produktionsslag anläggningen ska utökas med
2. Installationsmedgivande
Vi granskar elinstallatörens anmälan. Om anmälan är komplett och om elnätet klarar av utökningen lämnar vi ett installationsmedgivande som gör det möjligt för elinstallatören att färdigställa din anläggning.
3. Färdiganmälan
När utökningen är klar meddelar elinstallatören oss via en färdiganmälan.
4. Bekräftelse
Utökningen gäller från det datum elinstallatören har angett i färdiganmälan. Du får ett bekräftelsebrev inom 20 dagar från att vi har registrerat utökningen.
Frågor och svar
Om elnätet i ditt område behöver förstärkas kan du ändå producera el för företagets verksamhet genom så kallad nollinmatning.
Vad är nollinmatning?
Nollinmatning innebär att all el som din anläggning producerar används direkt i företagets fastighet. Under tiden vi förstärker elnätet skickas ingen överskottsel ut på nätet.
Installera nollinmatning
Du kan installera solceller redan nu, men din anläggning behöver utrustning som förhindrar att el matas ut på nätet. Din elinstallatör hjälper dig att välja rätt lösning och skickar information till oss om du vill gå vidare.
Om du inte vill använda nollinmatning behöver du inte göra något. Då måste anläggningen vara avstängd tills elnätet är förstärkt. Vi meddelar när du kan starta den.
Nästa steg om du väljer nollinmatning
- Din elinstallatör skickar en föranmälan till oss.
- Om elnätet behöver förstärkas får du ebjudande om nollinmatning från oss.
- Du kontaktar din elinstallatör för installation av nollinmatningsutrustning.
- När vi har godkänt föranmälan får du information om nästa steg fram till att din elinstallatörs färdiganmälan är godkänd och du kan starta anläggningen.
- När elnätet är förstärkt informerar vi din elinstallatör, som då kan ta bort nollinmatningsutrustningen. Vi registrerar dig som produktionskund och du får en bekräftelse på nätavtalet, så att du kan börja sälja överskottsel.
Hur lång tid tar det att stärka upp elnätet?
Det tar i genomsnitt åtta månader, men tidsåtgången kan variera mellan sex månader och två år beroende på arbetets omfattning. Din elinstallatör får information om när arbetet kan påbörjas och hur lång tid det beräknas ta.
För att producera egen el med solceller behöver du två avtal:
- Elnätsavtal – Detta avtal skapas automatiskt när vi har godkänt din anläggning. Du behöver inte kontakta oss för att teckna det.
- Produktionsavtal med ett elhandelsbolag – Du behöver själv kontakta ett elhandelsbolag för att teckna detta avtal. Vanligtvis kontaktar du samma elhandelsbolag som du köper el från idag, men du kan välja fritt vilket bolag du vill sälja din el till.
Om ditt abonnemang är större än 100 A kan vi inte leverera mätvärden förrän du har meddelat elhandelsföretaget ditt anläggnings-id. Om du har ett abonnemang på max 100 A rapporterar vi dina mätvärden automatiskt.
Storleken på din huvudsäkring påverkar hur stor solcellsanläggning du kan ha.
Förslagen i tabellen är ungefärliga och beror på vilken typ av anläggning du har.
Vill du ha en större produktionsanläggning än din huvudsäkring klarar? Då kan du utöka din anslutning
Säkringsstorlek (ampere) | Maximalt effektuttag (kW) |
80 | 54 |
100 | 68 |
125 | 84 |
160 | 108 |
200 | 135 |
250 | 169 |
315 | 213 |
400 | 270 |
500 | 338 |
600 | 405 |
750 | 507 |
800 | 541 |
1000 | 676 |
1200 | 811 |
1500 | 1014 |