Markvärme i Linköping

Tilläggstjänster för företag med fjärrvärme

Vi erbjuder flera tilläggstjänster som hjälper ditt företag att optimera användningen av fjärrvärme och fjärrkyla.

Platsmarkör

En tjänst för dig i Linköping, Katrineholm, Åtvidaberg,
 Kimstad, Skärblacka, Borensberg och Kisa

Så funkar tjänsten

När ditt företag väljer fjärrvärme bidrar ni till att bygga världens mest resurseffektiva region. Med tilläggstjänsten klimatkompenserad fjärrvärme kan ni göra skillnad på en global nivå. Med klimatkompenserad fjärrvärme köper vi utsläppsrätter för att kompensera för fjärrvärmens klimatpåverkan.

Vi beräknar utsläppen från er fjärrvärmeanvändning enligt Värmemarknadskommitténs metod. Metoden utgår från direkta produktionsutsläpp samt utsläpp från transporter, beredning av bränsle och hjälpel. Sedan köper vi utsläppsrätter för att kompensera för de direkta produktionsutsläppen som kommer från din fjärrvärmeanvändning.

Så fungerar beräkningsmetoden för fjärrvärme

Vad är utsläppsrätter?

Utsläppsrätterna vi köper åt dig, Certified Emission Reductions (CER), investeras i projekt som minskar utsläppen globalt, till exempel genom ökad produktion av förnybar el. Vi investerar i projekt som har en nära koppling till vår verksamhet.

Några exempel på projekt vi stöttat hittills:

Alla projekt är certifierade enligt Gold Standard och handeln sköts genom Tricorona Climate Partner AB - Fighting climate change.

Vi tar ansvar för våra utsläpp

Vi arbetar aktivt för att minska utsläppen från vår fjärrvärmeproduktion genom att fasa ut fossila bränslen. Även om vi redan har kommit långt, tar vi ansvar för de utsläpp som fortfarande finns kvar – oavsett om du väljer klimatkompenserad fjärrvärme eller inte. Vi ingår också i EU:s system för handel med utsläppsrätter (EU-ETS), vilket innebär att vi betalar för de fossila koldioxidutsläpp som uppstår i vår produktion.

Vad kostar klimatkompenserad fjärrvärme?

Klimatkompenserad fjärrvärme är ett tillägg till det ordinarie energipriset för fjärrvärme. Priset beräknas utifrån utsläppsvärdet per kWh i ditt nät och speglar kostnaden för utsläppsrätterna. 

Så funkar tjänsten

Har din verksamhet överskottsvärme eller överskottskyla? Då kan ni dela fjärrvärmen eller fjärrkylan som ni inte använder, så att andra kan dra nytta av den. Det kallar vi för resurseffektiv energiåtervinning. 

I första hand används överskottsvärmen direkt i din fastighet. Om överskottet är större än ert behov, skickas värmen vidare till vårt nät och delas med andra. När det bara finns behov av uppvärmning fungerar anläggningen som en vanlig fjärrvärmecentral. 

Flera fördelar med att dela överskottsenergi:

  • Få betalt för överskottet: Ni får ersättning för den energi som kommer till nytta för andra.
  • Spara energi och utrustning: Ni slipper kyla bort överskottsvärmen – vi tar hand om den
  • Flexibel delning: Ni väljer själva om ni vill dela energin under hela året eller under vissa perioder.

Vad behövs för att komma i gång?

Om ni redan har fjärrvärme eller fjärrkyla kan ni oftast leverera överskottsenergi via de ledningar som redan finns i fastigheten. Om ni inte har fjärrvärme eller fjärrkyla måste fastigheten först anslutas till ledningsnätet.

Kompletterande utrustning

För att kunna leverera ut värme eller kyla på nätet behöves viss extra utrustning utöver fjärrvärmecentralen. Värmen eller kylan behöver också hålla en viss temperatur för att vi ska kunna säkerställa hög kvalitet på fjärrvärmen och fjärrkylan som vi levererar.

Vi stöttar dig hela vägen

Vi hjälper dig att se över er anläggning och vilka anpassningar som behövs för en trygg och säker installation.

Vi hjälper dig inför miljöcertifieringen

Ska du miljöcertifiera en byggnad där fjärrvärme eller fjärrkyla använd? För att få en miljöcertifiering behöver byggnaden uppfylla vissa kriterier. Bland annat krav på ursprunget av energin som används i byggnaden. Det betyder att vår fjärrvärme och fjärrkyla blir en del i bedömningen.

Guidning i certifieringssystemen

Det finns flera system för miljöcertifiering, till exempel:

  • Miljöbyggnad
  • BREEAM
  • LEED

Dessa system har olika krav på energianvändningen från el, värme och kyla. Vi förklarar gärna hur fjärrvärme och fjärrkyla ska hanteras i de olika systemen.

Du kan även få rådgivning om du inte når upp till önskad nivå i ett system när du planerar en byggnation, och fjärrvärme eller fjärrkyla är en del av bedömningen.

En säljare har en padda i handen och talar med en kund

3 smarta energilösningar

Återvunnen värme från serverhallar

På Linköpings universitet, Campus Valla, har vi tillsammans med Akademiska Hus och Bravida utvecklat en lösning för att återvinna värmen från serverhallar. Värmen transporteras genom fjärrkylenätet och används för att förvärma inomhusluften i universitetets lokaler. Detta har minskat både energianvändning och koldioxidutsläpp.

Spillvärme värmer Skärblacka

Billeruds pappersbruk i Skärblacka levererar spillvärme som vi använder i fjärrvärmenätet. Denna spillvärme, som annars skulle gå förlorad, utgör en viktig del av fjärrvärmen i området.

Restprodukter blir till fjärrvärme

I Kisa eldar Södra Wood Kinda restprodukter från sin produktion i en ångpanna, vilket genererar fjärrvärme till våra kunder i området. Samarbetet gör att lokala resurser utnyttjas på ett effektivt sätt.

Redo att optimera din energianvändning?

Låt oss diskutera vilka tjänster som passar ditt företag bäst.