Nätanslutning av generatorer (RfG)

Innehåll
Nätanslutning av generatorer (RfG)
- Krav på kraftproduktionsmoduler
RfG på Tekniska verken
Förfarandet för anslutning och driftsmeddelanden
- Tillämpning vid modernisering/ändring
Vid förfrågan och inför anslutningsavtal
Inför driftsmeddelanden
- Underlag synkrona kraftproduktionsmoduler typklass B
- Underlag synkrona kraftproduktionsmoduler typklass C och D
- Underlag kraftparksmoduler typklass B
- Underlag kraftparksmoduler typklass C och D
Användning av utrustningscertifikat
Vanliga frågor och svar om RfG
Kontakt

Nätanslutning av generatorer (RfG)

Kommissionens förordning (EU) 2016/631 av den 14 april 2016 om fastställande av nätföreskrifter med krav för nätanslutning av generatorer (eur-lex.europa.eu), härefter kallat RfG, anger kraven för anslutning av nya och i vissa fall ombyggda kraftproduktionsmoduler till elnäten inom EU. Syftet med kraven är bl.a. att säkerställa ett stabilt elnät. Kraven i RfG kompletteras i Sverige med de nationella tillämpningarna i Energimarknadsinspektionens föreskrifter om fastställande av generellt tillämpliga krav för nätanslutning av generatorer EIFS 2018:2 (ei.se).

Ägaren av en kraftproduktionsanläggning är ensamt ansvarig för att varje kraftproduktionsmodul uppfyller kraven, både vid anslutningstillfället och under hela anläggningens livstid. Berörd systemansvarig (nätägaren) ska under hela kraftproduktionsanläggningens livstid bedöma kraftproduktionsmodulernas kravuppfyllnad och har en skyldighet att neka anslutning av kraftproduktionsmoduler som inte uppfyller kraven. I de fall en kraftproduktionsmodul inte klarar att uppfylla ett eller flera krav måste ägaren av kraftproduktionsanläggningen ansöka till Energimarknadsinspektionen (Ei) om undantag.

Krav på kraftproduktionsmoduler

Kraven i RfG och EIFS 2018:2 ställs på alla betydande kraftproduktionsmoduler vilket avser kraftproduktionsmoduler i typklasserna A, B, C och D. Klassificeringen baseras på maximal kontinuerlig effekt och spänningsnivå i anslutningspunkten enligt tabell nedan.

Typklass Anslutningsspänning Villkor Maximal kontinuerlig effekt (Pmax,p)
A < 110 kV och 0,8 kW ≤ Pmax,p < 1,5 MW
B < 110 kV och 1,5 MW ≤ Pmax,p < 10 MW
C < 110 kV och 10 MW ≤ Pmax,p < 30 MW
D ≥ 110 kV eller Pmax,p  ≥ 30 MW

Förfarandet att redovisa och bedöma överensstämmelse med kraven är olika omfattande för de olika typklasserna. Kravställningen på en kraftproduktionsmodul beror dels på vilken typklass den har, dels på om kraftproduktionsmodulen är av typen synkron kraftproduktionsmodul, kraftparksmodul eller havsbaserad kraftparksmodul. Definition av typer finns i RfG avdelning I, artikel 2.

Kraven i RfG och EIFS 2018:2 ska tillämpas på nya kraftproduktionsmoduler. Vid modernisering/ändring av befintliga kraftproduktionsmoduler kan Ei besluta om att hela eller delar av kravställningen ska tillämpas.

RfG på Tekniska verken

Denna sida beskriver vilka krav RfG medför vid anslutning av en kraftproduktionsmodul till något av elnäten som tillhör Tekniska verken Linköping Nät AB, Tekniska verken Katrineholm Nät AB och Mjölby Kraftnät AB. Benämningen Tv Elnät används härefter i betydelsen berörd systemansvarig (nätägare) oavsett om det är Tekniska verken Linköping Nät AB, Tekniska verken Katrineholm Nät AB eller Mjölby Kraftnät AB.

För kraftproduktionsmoduler av typklass B, C och D gäller följande

Notera att det utöver det som krävs enligt RfG även kan finnas andra krav och rutiner som gäller för anslutningen.

Tv Elnät rekommenderar ägaren av kraftproduktionsanläggningen att i ett tidigt skede sätta sig in i vilka krav som gäller för kraftproduktionsmodulen och vad som behöver göras. Planeringen av anslutningen eller moderniseringen/ändringen behöver beakta både eget överenstämmelsearbete och Tv Elnäts tid för granskning av underlaget. Tv Elnäts godkännande av underlaget krävs för att få driftsätta kraftproduktionsmodulen.

Förfarandet för anslutning och driftsmeddelanden

En översikt över processen för anslutning och förfarandet för driftsmeddelanden som gäller för typklass C och D visas i figuren nedan.

Översikt över processen för anslutning och förfarandet för driftsmeddelanden som gäller för typklass C och D
Visa större bild av anslutning och driftsmeddelanden

Innan anslutningsavtal kan tecknas ska de projektspecifika kraven tas fram. Dessa inkluderas i anslutningsavtalet. Inför de olika driftsmeddelandena ska sedan ägaren av kraftproduktionsanläggningen stegvis redovisa överensstämmelse med kraven i underlag som granskas av Tv Elnät. Om Tv Elnät bedömer att kraven uppfylls ska Tv Elnät besluta om driftsmeddelanden. De tre driftsmeddelanden som krävs för typklass C och D beskrivs nedan.

  • Driftsmeddelande om spänningssättning ger ägaren av en kraftproduktionsmodul rätt att spänningssätta sitt interna nät och kraftproduktionsanläggningens hjälputrustning.
  • Tillfälligt driftsmeddelande ger ägaren av en kraftproduktionsmodul rätt att driva kraftproduktionsmodulen och producera effekt under en begränsad tidsperiod för att kunna säkerställa överensstämmelse med kraven genom provning.
  • Slutligt driftsmeddelande ger ägaren av kraftproduktionsanläggningen rätt att driva en kraftproduktionsmodul

För typklass B gäller en enklare process där Driftsmeddelande om spänningssättning slås ihop med Tillfälligt driftsmeddelande till Driftsmeddelande om spänningssättning och provdrift.

De olika underlagen som tas fram av ägaren av en kraftproduktionsmodul och aktiviteterna som utförs av Tv Elnät illustreras i en figur för typklass B och en figur för typklass C och D nedan. För typklass C och D illustreras även SvK:s aktiviteter.

De specifika underlagen som ska lämnas in i samband med förfrågan och anslutningsavtal respektive inför de olika driftsmeddelandena finns beskrivet i avsnitt Vid förfrågan och inför anslutningsavtal respektive avsnitt Inför driftsmeddelanden. När det gäller underlag inför de olika driftsmeddelandena är de olika för olika typer och typklasser.

För en mer utförlig beskrivning av förfarandet, se Energiföretagens guider:

""
Visa större bild av förfarandet typklass B

""
Visa större bild av förfarandet typklass C och D

Tillämpning vid modernisering/ändring

Om en befintlig kraftproduktionsmodul moderniseras eller om komponenter byts ut så att modulens tekniska förmåga ändras och den moderniserade/ändrade kraftproduktionsmodulen kommer att ha typklass C eller D, så gäller följande:

  1. Ägaren av kraftproduktionsanläggningen ska i förväg göra en anmälan till Tv Elnät. Använd blanketten Mall meddelande till systemansvarig - Planerad ombyggnad av kraftproduktionsmodul RfG som du hittar på Ändring av kraftproduktionsmodul C eller D - meddelande till Ei och till berört nätföretag (ei.se). Skicka den ifyllda blanketten till remisser_elnat@tekniskaverken.se. Använd ämnesrad Planerad ändring av kraftproduktionsmodul.
  2. Tv Elnät ska bedöma ombyggnationens omfattning och uttala sig till Ei om moderniseringen/ändringen innebär att alla, vissa, eller inga krav i RfG bör tillämpas. Som stöd för att bedöma vilka krav som kan bli tillämpliga vid en modernisering/ändring finns SvK:s vägledning Tillämpliga krav vid modernisering eller utbyte av utrustning för befintlig kraftproduktionsmodul av typ D (svk.se).
  3. Tillsynsmyndigheten (Ei) beslutar om vilka krav i RfG-förordningen som ska tillämpas.
  4. Därefter ska ägaren av kraftproduktionsanläggningen följa relevanta delar av förfarandet för driftsmeddelanden som gäller för typklass C och D för de krav som beslutats av Ei

De fyra stegen illustreras i bilden nedan.

""Visa större bild av tillämpning vid modernisering/ändring

Vid förfrågan och inför anslutningsavtal

I samband med förfrågan om anslutning, alternativt i samband med ett beslut från Ei om att RfG-krav ska gälla (avser modernisering/ändring), ska ifylld blankett Kontaktformulär RfG skickas in. Blanketten skickas till remisser_elnat@tekniskaverken.se. Använd ämnesrad Anslutning RfG.

Vissa RfG-krav är projektspecifika vilket innebär att de ska specificeras ytterligare av Tv Elnät, av SvK eller av SvK i samråd med Tv Elnät. För typklass B är det endast Tv Elnät som ställer projektspecifika krav. De projektspecifika kraven tas fram innan anslutningsavtal tecknas och baseras på informationen i den ifyllda blanketten enligt ovan samt eventuella kompletterande tekniska uppgifter över anläggningen som kan krävas in. De projektspecifika kraven skrivs in i en bilaga till anslutningsavtalet. Instruktioner för verifiering av de projektspecifika kraven ges i samband med anslutningsavtalet.

Inför anslutningsavtalet behöver ägaren av kraftproduktionsanläggningen även ange när nätdata, som Tv Elnät ska tillhandahålla, behövs för de simuleringsmodeller som ägaren av kraftproduktionsanläggningen ska ta fram.

Inför driftsmeddelanden

De förberedelser som behöver vara klara och de underlag som ägaren av kraftproduktionsanläggningen ska skicka in till Tv Elnät inför respektive driftsmeddelande specificeras för respektive typ och typklass i avsnitten nedan.

Komplett dokumentation ska delges Tv Elnät för granskning via remisser_elnat@tekniskaverken.se senast 3 månader innan planerat datum för respektive driftsmeddelande. I de fall underlaget inte är komplett tillkommer ytterligare en månad för Tv Elnät granskning från den tidpunkt då kompletterande underlag har lämnats in. För typklass C och D är även SvK involverade i granskningen.

Tillfälligt driftsmeddelande för typklass C och D respektive Driftsmeddelande om spänningssättning och provdrift för typklass B ges normalt för 12 månader. För att få fortsätta att driva kraftproduktionsmodulen därefter krävs ett Slutligt driftsmeddelande.

Underlag synkrona kraftproduktionsmoduler typklass B

Driftsmeddelande om spänningssättning och provdrift (EON)

Inför driftsmeddelande om spänningssättning och provdrift ska de skydds- och reglerinställningar som är relevanta för anslutningspunkten mellan Tv Elnät och ägaren av kraftproduktionsmodulen vara överenskomna.

Inför driftsmeddelande om spänningssättning och provdrift ska dokumentation enligt nedan delges Tv Elnät.

Slutligt driftsmeddelande (FON)

Inför slutligt driftsmeddelande ska dokumentation enligt nedan delges Tv Elnät.

  • Detaljerade tekniska uppgifter om kraftproduktionsmodulen med betydelse för nätanslutningen enligt SvK instruktion Synkron kraftproduktionsmodul: Bilaga 3. Anläggningsdata (svk.se). För typklass B gäller endast avsnitt och krav enligt tabell nedan.
    Avsnitt Rubrik RfG Artikel EIFS 2018:2
    2.3 Minskning av aktiv effekt vid sjunkande frekvens 13.4
    13.5
    3 kap. 7§
    3.1 Skyddsprinciper och inställningar 14.5.b  
    3.2 Prioritering av skydds- och regleranordningar 14.5.c  
    3.7 Tålighet mot snabba frekvensvariationer 13.1.b 3 kap. 2§
    3.9 Tålighet mot spänningsvariationer   3 kap. 18§
    3.10 Tålighet mot frekvensvariationer 13.1.a 3 kap. 1§
    3.11 Tålighet mot frekvensvariationer och spänningsvariationer 13.1.a 3 kap. 1§, 7§
    18§
    4.1 Tillstånd för återinkoppling 14.4  
    5.2 Reglerprinciper och inställningar 14.5.a  
    6.1 Informationsutbyte 14.5.d  
  • Rapport från överensstämmelsesimulering enligt SvK instruktion Synkron kraftproduktionsmodul: Bilaga 5. Simulering (svk.se). För typklass B gäller endast avsnitt och krav enligt tabell nedan. Tv Elnät tillhandahåller nätdata för modellerna.
    Avsnitt Rubrik RfG Artikel EIFS 2018:2
    3.1 Begränsat frekvenskänslighetsläge vid överfrekvens – LFSM-O 13.2 3 kap. 3–6§
    5.1 Feltålighet 14.3a 3 kap. 10–16§
    5 kap. 1§
    5.2 Återhämtning efter fel 17.3 4 kap. 6§
  • Protokoll från överensstämmelseprovning enligt SvK instruktion Synkron kraftproduktionsmodul: Bilaga 6. Provning (svk.se). För typklass B gäller endast avsnitt och krav enligt tabell nedan.
    Avsnitt Rubrik RfG Artikel EIFS 2018:2
    2.8 Begränsat frekvenskänslighetsläge vid överfrekvens – LFSM-O 13.2 3 kap. 3–6§
  • Utrustningscertifikat om dessa åberopas som styrkande dokumentation för överensstämmelse
  • Notera att de projektspecifika kraven kan innebära ytterligare krav på underlag.
  • Specificerad försäkran om fullständig överensstämmelse med kraven i bilaga B i Anslutningsguide, Anslutningsförfarande synkrona kraftproduktionsmoduler (energiforetagen.se). I samband med anslutningsavtalet erhålles en instruktion för utformning av försäkran om överensstämmelse som ska följas.

Underlag synkrona kraftproduktionsmoduler typklass C och D

Driftsmeddelande om spänningssättning (EON)

Inför driftsmeddelande om spänningssättning ska de skydds- och reglerinställningar som är relevanta för anslutningspunkten mellan Tv Elnät och ägaren av kraftproduktionsanläggningen vara överenskomna.

Inför driftsmeddelande om spänningssättning ska dokumentation enligt nedan delges Tv Elnät.

Tillfälligt driftsmeddelande (ION)

Inför tillfälligt driftsmeddelande ska dokumentation enligt nedan delges Tv Elnät.

  • Detaljerade tekniska uppgifter om kraftproduktionsmodulen med betydelse för nätanslutningen enligt SvK instruktion Synkron kraftproduktionsmodul: Bilaga 3. Anläggningsdata (svk.se). Vissa avsnitt i instruktionen är inte tillämpliga för typklass C. Dessa avsnitt är listade i tabellen nedan och är markerade med ”Kravställs ej för typklass C”. För vissa avsnitt i instruktionen skiljer sig kravställningen för typklass C mot det som är angivet. Dessa avsnitt är listade i tabellen nedan tillsammans med tillhörande krav för typklass C.

    Vissa avsnitt i instruktionen Synkron kraftproduktionsmodul: Bilaga 3. Anläggningsdata är inte tillämpliga för typklass C. Dessa avsnitt är listade i tabellen och är markerade med ”Kravställs ej för typklass C”. För vissa avsnitt i instruktionen skiljer sig kravställningen för typklass C mot det som är angivet. Dessa avsnitt är listade i tabellen tillsammans med tillhörande krav för typklass C.
    Avsnitt Rubrik RfG Artikel EIFS 2018:2
    2.2 Reglerbarhet av spänningstegförändring av spänningsbörvärdet vid anslutning till överföringssystemet   4 kap. 1§
    3.5 Begränsare i spänningsregulator Kravställs ej för typklass C Kravställs ej för typklass C
    3.6 Automatisk bortkoppling vid spänningsvariationer  Kravställs ej för typklass C Kravställs ej för typklass C
    3.8 Tillgänglig magnetiseringseffekt    4 kap. 2§ 
    3.9 Tålighet mot spänningsvariationer  15.4.b  3 kap. 18§
    3.11 Tålighet mot spänningsvariationer och frekvensvariationer  13.1.a
    15.4.b
    3 kap. 1§, 7§, 18§  
    4.3 Synkroniseringsanordningar Kravställs ej för typklass C Kravställs ej för typklass C
    5.3 Fasvinkelstabilitet Kravställs ej för typklass C Kravställs ej för typklass C
  • Simuleringsmodeller enligt SvK instruktion Synkron kraftproduktionsmodul: Bilaga 4. Simuleringsmodeller (svk.se).

  • Rapport från överensstämmelsesimulering enligt SvK instruktion Synkron kraftproduktionsmodul: Bilaga 5. Simulering (svk.se). Vissa avsnitt i instruktionen är inte tillämpliga för typklass C. Dessa avsnitt är listade i tabellen nedan och är markerade med ”Kravställs ej för typklass C”. I vissa avsnitt i instruktionen skiljer sig kravställningen för typklass C mot det som är angivet. Dessa avsnitt är listade i tabellen nedan tillsammans med tillhörande krav för typklass C.

    Vissa avsnitt i instruktionen Synkron kraftproduktionsmodul: Bilaga 5. Simulering är inte tillämpliga för typklass C. Dessa avsnitt är listade i tabellen och är markerade med ”Kravställs ej för typklass C”. För vissa avsnitt i instruktionen skiljer sig kravställningen för typklass C mot det som är angivet. Dessa avsnitt är listade i tabellen tillsammans med tillhörande krav för typklass C.

    Avsnitt Rubrik RfG Artikel EIFS 2018:2
    4.1 Reglerbarhet av spänning – Stegförändring av spänningsbörvärdet vid anslutning till överföringssystemet 17.2.b
    18.2
    4 kap. 1§
    4.2 Stegförändring av spänningsbörvärdet i tomgång 17.2.b
    18.2
    4 kap. 3-5§
    4.3 PSS och bandbreddsbegränsning Kravställs ej för typklass C Kravställs ej för typklass C
    5.1 Feltålighet 14.3 3 kap. 10-11§, 13-16§
    4 kap. 6§
    6.1 Fältströmsbegränsare Kravställs ej för typklass C Kravställs ej för typklass C
    6.2 Statorströmsbegränsare Kravställs ej för typklass C Kravställs ej för typklass C
    6.3 V/Hz begränsare Kravställs ej för typklass C Kravställs ej för typklass C
    6.4 Undermagnetiseringsbegränsare Kravställs ej för typklass C Kravställs ej för typklass C
  • Utrustningscertifikat om dessa åberopas som styrkande dokumentation för överensstämmelse
  • Provprogram för överensstämmelseprov enligt SvK instruktion Synkron kraftproduktionsmodul: Bilaga 6. Provning (svk.se).
  • Notera att de projektspecifika kraven kan innebära ytterligare krav på underlag
  • Specificerad försäkran om överensstämmelse med kraven i bilaga C respektive D i Anslutningsguide, Anslutningsförfarande synkrona kraftproduktionsmoduler (energiforetagen.se). I samband med anslutningsavtalet erhålles en instruktion för utformning av försäkran om överensstämmelse som ska följas. Försäkran som ges inför tillfälligt driftsmeddelande är baserad på en teoretisk validering enligt de olika punkterna ovan.

Slutligt driftsmeddelande (FON)

Inför slutligt driftsmeddelande ska dokumentation enligt nedan delges Tv Elnät.

  • Protokoll från överensstämmelseprovning enligt framtaget provprogram och SvK instruktion Synkron kraftproduktionsmodul: Bilaga 6. Provning (svk.se). Vissa avsnitt i instruktionen är inte tillämpliga för typklass C. Dessa avsnitt är listade i tabellen nedan och är markerade med ”Kravställs ej för typklass C”. För vissa avsnitt i instruktionen skiljer sig kravställningen för typklass C mot det som är angivet. Dessa avsnitt är listade i tabellen nedan tillsammans med tillhörande krav för typklass C.

    Vissa avsnitt i instruktionen Synkron kraftproduktionsmodul: Bilaga 6. Provning är inte tillämpliga för typklass C. Dessa avsnitt är listade i tabellen och är markerade med ”Kravställs ej för typklass C”. För vissa avsnitt i instruktionen skiljer sig kravställningen för typklass C mot det som är angivet. Dessa avsnitt är listade i tabellen tillsammans med tillhörande krav för typklass C.
    Avsnitt Rubrik RfG Artikel EIFS 2018:2
    2.2 Tålighet mot frekvensvariationer och spänningsvariationer 13.1.a.i 3 kap. 1§, 18§
    2.13 Reglerbarhet av spänning - Stegförändring av spänningsbörvärdet vid anslutning till överföringssystemet   4 kap. 1§
    2.14 Tillgänglig magnetiseringseffekt   4 kap. 2§
    2.15 Stegförändring av spänningsbörvärdet i tomgång   4 kap. 3-5§
    2.18 Fältströmbegränsare Kravställs ej för typklass C Kravställs ej för typklass C
    2.19 Statorströmbegränsare Kravställs ej för typklass C Kravställs ej för typklass C
    2.20 V/Hz Kravställs ej för typklass C Kravställs ej för typklass C
    2.21 Undermagnetiseringsbegränsare Kravställs ej för typklass C Kravställs ej för typklass C
    2.22 PSS Kravställs ej för typklass C Kravställs ej för typklass C
    2.24 Feltålighet 14.3
    17.3
    3 kap. 10-11§, 13-16§
    4 kap. 6§
  • Rapport från validering av simuleringsmodeller enligt SvK instruktion Synkron kraftproduktionsmodul: Bilaga 7. Modellvalidering (svk.se)
  • Uppdaterad rapport för överensstämmelsesimulering med uppdaterade och validerade simuleringsmodeller, valideringen ska baseras på resultatet från överensstämmelseprovningen
  • Eventuella uppdaterade anläggningsdata med uppmätta värden från överensstämmelseprovningen
  • Utrustningscertifikat om dessa åberopas som styrkande dokumentation för överensstämmelse
  • Notera att de projektspecifika kraven kan innebära ytterligare krav på underlag
  • Specificerad försäkran om fullständig överensstämmelse med kraven i bilaga C respektive D i Anslutningsguide, Anslutningsförfarande synkrona kraftproduktionsmoduler (energiforetagen.se). I samband med anslutningsavtalet erhålles en instruktion för utformning av försäkran om överensstämmelse som ska följas.

Underlag kraftparksmoduler typklass B

Driftsmeddelande om spänningssättning och provdrift (EON)

Inför driftsmeddelande om spänningssättning och provdrift ska de skydds- och reglerinställningar som är relevanta för anslutningspunkten mellan Tv Elnät och ägaren av kraftproduktionsmodulen vara överenskomna.

Inför driftsmeddelande om spänningssättning och provdrift ska dokumentation enligt nedan delges Tv Elnät.

Slutligt driftsmeddelande (FON)

Inför slutligt driftsmeddelande ska dokumentation enligt nedan delges Tv Elnät.

  • Detaljerade tekniska uppgifter om kraftproduktionsmodulen med betydelse för nätanslutningen enligt SvK instruktion Kraftparksmodul: Bilaga 3. Anläggningsdata (svk.se). För typklass B gäller endast avsnitt och krav enligt tabell nedan.

    Avsnitt Rubrik RfG Artikel EIFS 2018:2
    2.2 Minskning av aktiv effekt vid sjunkande frekvens 13.4
    13.5
    3 kap. 7§
    3.1 Skyddsprinciper och inställningar 14.5.b  
    3.2 Prioritering av skydds- och regleranordningar 14.5.c  
    3.6 Tålighet mot snabba frekvensvariationer 13.1.b 3 kap. 2§
    3.7 Tålighet mot spänningsvariationer   3 kap. 18§
    3.8 Tålighet mot frekvensvariationer 13.1.a 3 kap. 1§
    3.9 Tålighet mot frekvensvariationer och spänningsvariationer 13.1.a 3 kap. 1§, 7§, 18§
    3.10 Feltålighet och återhämtning av aktiv effekt efter fel 14.3 3 kap. 12-16§
    5 kap. 1§
    4.1 Tillstånd för återinkoppling 14.4  
    5.2 Reglerprinciper och inställningar 14.5.a  
    6.1 Informationsutbyte 14.5.d  
  • Rapport från överensstämmelsesimulering enligt SvK instruktion Kraftparksmodul: Bilaga 5. Simulering (svk.se). För typklass B gäller endast avsnitt och krav enligt tabell nedan. Tv Elnät tillhandahåller nätdata för modellerna.
    Avsnitt Rubrik RfG Artikel EIFS 2018:2
    3.1 Begränsat frekvenskänslighetsläge vid överfrekvens – LFSM-O 13.2 3 kap. 3–6§
    5.1 Feltålighet och återhämtning av aktiv effekt efter fel 14.3
    20.3
    3 kap. 10§, 12§, 13-16§
    5 kap. 1§
    5.3 Tillhandahållande av snabb felström 20.2.b  
  • Protokoll från överensstämmelseprovning enligt SvK instruktion Kraftparksmodul: Bilaga 6. Provning (svk.se). För typklass B gäller endast avsnitt och krav enligt tabell nedan.
    Avsnitt Rubrik RfG Artikel EIFS 2018:2
    2.7 Begränsat frekvenskänslighetsläge vid överfrekvens – LFSM-O 13.2 3 kap. 3–6§
  • Utrustningscertifikat om dessa åberopas som styrkande dokumentation för överensstämmelse
  • Notera att de projektspecifika kraven kan innebära ytterligare krav på underlag.
  • Specificerad försäkran om fullständig överensstämmelse med kraven i bilaga B i Anslutningsguide, Anslutningsförfarande kraftparksmoduler (energiforetagen.se). I samband med anslutningsavtalet erhålles en instruktion för utformning av försäkran om överensstämmelse som ska följas.

Underlag kraftparksmoduler typklass C och D

Driftsmeddelande om spänningssättning (EON)

Inför driftsmeddelande om spänningssättning ska de skydds- och reglerinställningar som är relevanta för anslutningspunkten mellan Tv Elnät och ägaren av kraftproduktionsanläggningen vara överenskomna.

Inför driftsmeddelande om spänningssättning ska dokumentation enligt nedan delges Tv Elnät.

Tillfälligt driftsmeddelande (ION)

Inför tillfälligt driftsmeddelande ska dokumentation enligt nedan delges Tv Elnät.

  • Detaljerade tekniska uppgifter om kraftproduktionsmodulen med betydelse för nätanslutningen enligt SvK instruktion Kraftparksmodul: Bilaga 3. Anläggningsdata (svk.se). Vissa avsnitt i instruktionen är inte tillämpliga för typklass C. Dessa avsnitt är listade i tabellen nedan och är markerade med ”Kravställs ej för typklass C”. För vissa avsnitt i instruktionen skiljer sig kravställningen för typklass C mot det som är angivet. Dessa avsnitt är listade i tabellen nedan tillsammans med tillhörande krav för typklass C.

    Vissa avsnitt i instruktionen Synkron kraftproduktionsmodul: Bilaga 3. Anläggningsdata är inte tillämpliga för typklass C. Dessa avsnitt är listade i tabellen och är markerade med ”Kravställs ej för typklass C”. För vissa avsnitt i instruktionen skiljer sig kravställningen för typklass C mot det som är angivet. Dessa avsnitt är listade i tabellen tillsammans med tillhörande krav för typklass C.
    Avsnitt Rubrik RfG Artikel EIFS 2018:2
    3.5 Automatisk bortkoppling vid spänningsvariationer  Kravställs ej för typklass C Kravställs ej för typklass C
    3.7 Tålighet mot spänningsvariationer 15.4.b 3 kap. 18§
    3.9 Tålighet mot frekvensvariationer och spänningsvariationer 13.1.a
    15.4.b
    3 kap. 1§, 7§, 18§
    3.10 Feltålighet och återhämtning av aktiv effekt efter fel 14.3
    20.3
    3 kap. 12-16§
    5 kap. 1§
    4.3 Synkroniseringsanordningar Kravställs ej för typklass C Kravställs ej för typklass C
  • Simuleringsmodeller enligt SvK instruktion Kraftparksmodul: Bilaga 4. Simuleringsmodeller (svk.se).
  • Rapport från överensstämmelsesimulering enligt SvK instruktion Kraftparksmodul: Bilaga 5. Simulering (svk.se). För vissa avsnitt i instruktionen skiljer sig kravställningen för typklass C mot det som är angivet. Dessa avsnitt är listade i tabellen nedan tillsammans med tillhörande krav för typklass C.

    För vissa avsnitt i instruktionen skiljer sig kravställningen för typklass C mot det som är angivet. Dessa avsnitt är listade i tabellen tillsammans tillhörande krav för typklass C.

    Avsnitt Rubrik RfG Artikel EIFS 2018:2
    5.1 Feltålighet och återhämtning av aktiv effekt efter fel 14.3
    20.3
    3 kap. 10§, 12-16§
    5 kap. 1§
    5.2 Feltålighet vid osymmetriska fel   3 kap. 10§, 12-16§
    5 kap. 1§
  • Utrustningscertifikat om dessa åberopas som styrkande dokumentation för överensstämmelse
  • Provprogram för överensstämmelseprov enligt SvK instruktion Kraftparksmodul: Bilaga 6. Provning (svk.se).
  • Notera att de projektspecifika kraven kan innebära ytterligare krav på underlag
  • Specificerad försäkran om överensstämmelse med kraven i bilaga C respektive D i Anslutningsguide, Anslutningsförfarande kraftparksmoduler (energiforetagen.se). I samband med anslutningsavtalet erhålles en instruktion för utformning av försäkran om överensstämmelse som ska följas. Försäkran som ges inför tillfälligt driftsmeddelande är baserad på en teoretisk validering enligt de olika punkterna ovan.

Slutligt driftsmeddelande (FON)

Inför slutligt driftsmeddelande ska dokumentation enligt nedan delges Tv Elnät.

  • Protokoll från överensstämmelseprovning enligt framtaget provprogram och SvK instruktion Kraftparksmodul: Bilaga 6. Provning (svk.se).
  • Rapport från validering av simuleringsmodeller enligt SvK instruktion Kraftparksmodul: Bilaga 7. Modellvalidering (svk.se)
  • Uppdaterad rapport för överensstämmelsesimulering med uppdaterade och validerade simuleringsmodeller, valideringen ska baseras på resultatet från överensstämmelseprovningen.
  • Eventuella uppdaterade anläggningsdata med uppmätta värden från överensstämmelseprovningen
  • Utrustningscertifikat om dessa åberopas som styrkande dokumentation för överensstämmelse
  • Notera att de projektspecifika kraven kan innebära ytterligare krav på underlag
  • Specificerad försäkran om fullständig överensstämmelse med kraven i bilaga C respektive D i Anslutningsguide, Anslutningsförfarande kraftparksmoduler (energiforetagen.se). I samband med anslutningsavtalet erhålles en instruktion för utformning av försäkran om överensstämmelse som ska följas.

Användning av utrustningscertifikat

I stället för att genomföra alla eller vissa prov/simuleringar får ägaren av kraftproduktionsanläggningen utnyttja utrustningscertifikat som utfärdats av ett behörigt certifieringsorgan. Dessa måste i så fall tillhandahållas Tv Elnät.

Observera att RfG-kraven gäller för hela kraftproduktionsmodulen i anslutningspunkten, medan utrustningscertifikaten oftast gäller för en elproduktionsenhet, såsom ett enskilt vindkraftverk. Om ägaren av en kraftparksmodul vill använda utrustningscertfikat som gäller för en elproduktionsenhet måste ägaren visa hur samtliga elproduktionsenheter, inklusive uppsamlingsnät, anslutning till anslutningspunkten via en eller flera transformatorer samt parkstyrningen som en helhet uppfyller kraven.

Vanliga frågor och svar om RfG

Gäller RfG-kravställningen även vid anslutning av energilager?

Nej, energilager regleras inte i nuvarande utgåva av RfG.

Det pågår dock ett arbete inom EU med ett förslag att inkludera dem i nästa utgåva.

Gäller RfG befintliga kraftproduktionsmoduler?

Ja, i vissa fall när en befintlig kraftproduktionsmodul ändras eller moderniseras. Se avsnitt Tillämpning vid modernisering/ändring ovan.

Vad gäller för kraftproduktionsmoduler som ingår i nät inom industrianläggningar?

Enligt RfG artikel 6 har ägare av kraftproduktionsmoduler som ingår i nät inom industrianläggningar och Tv Elnät viss rätt att enas om villkoren för bortkoppling av denna typ av kraftproduktionsmoduler från nätföretagets nät. Syftet med detta är att säkerställa kontinuitet i produktionen inom industrianläggningen. Det finns även fall där kraftproduktionsmoduler som ingår i nät inom industrianläggningar undantas från vissa krav i RfG.  

Vad gör jag om länkarna till SvK:s instruktioner inte fungerar?

Om någon av länkarna till SvK:s instruktioner på denna sida inte fungerar hittar du instruktionerna på Nätanslutning av generatorer (RfG) (svk.se).

Vid frågor kring guiderna och instruktionerna kontakta oss via remisser_elnat@tekniskaverken.se. Använd ämnesrad Anslutning RfG.

Var kan jag läsa mer om RfG?

Mer information om RfG hittar du via länkarna nedan.

Nätanslutning av generatorer (RfG) (svk.se)

Nätanslutning av generatorer (RfG) (ei.se)

Kommissionens förordning (EU) 2016/631 av den 14 april 2016 om fastställande av nätföreskrifter med krav för nätanslutning av generatorer. (eur-lex.europa.eu)

Kontakt

Vid frågor om RfG, kontakta oss via remisser_elnat@tekniskaverken.se.