Del 1: vatten – så funkar det!
I del 1 i Bästa världen får du lära dig hur vatten fungerar lokalt i Linköping. Tillsammans kommer ni lära er om olika typer av vatten, från det som kommer från himlen till det som du spolar ner i toaletten.
Vattnets kretslopp i Linköping
Olika sorters vatten
När snö och is smälter eller när det regnar mycket, behöver vattnet ha någonstans att ta vägen. Därför finns det speciella brunnar och rör som leder bort vattnet från gatan till åar eller bäckar i närheten.
Vad är dagvatten?
Vatten från regn, snö och smält is kallas dagvatten. Dagvatten renas inte på ett reningsverk utan rinner direkt ut i bäckar och åar. Det innebär att om du tvättar bilen på gatan, rinner smuts och avgasrester ut i naturen. Tvätta bilen på en biltvätt så hjälper du till att hålla naturen ren och fin.
Vattnet kan rinna från gatan ner i en dagvattenbrunn och vidare till vattendraget via rör. Vattnet kan också ledas i öppna rännor till diken eller dammar med växter som renar vattnet. Sådana öppna rännor finns i bland annat Södra Ekkällan och i Vallastaden i Linköping.
Här träffar du Jenny, vår egen vattenexpert! Hon lär oss om dagvatten och visar oss runt i Linköping.
Ibland kan det bli översvämning
Ibland regnar det mycket på väldigt kort tid. Det kallas skyfall. När det kommer för mycket vatten på en gång får det inte plats i rören. Då kan det bli översvämningar med stora pölar på gatorna. Bäckar och åar blir också fulla med vatten. Då kan man se på strandkanten att vattnet stiger och når högre än vanligt. Har man riktig otur kan vatten också komma in i källaren så att det blir översvämning där.
Det vatten du dricker kallas för dricksvatten. Dricksvattnet i Linköping kommer från Stångån och Motala Ström. Om du bor på landet kan du ha en egen brunn hemma.
Häng med när Jenny visar hur vattnet kan bli så rent att det går att dricka.
Så gör vi dricksvatten
I Linköping har vi gott om dricksvatten. Det är för att vi har två vattentäkter. En vattentäkt är den plats där vi tar dricksvatten ifrån. Det går att hämta dricksvatten både från grundvatten och ytvatten. Grundvatten är det vatten som finns långt nere i marken. Ytvatten är vatten från sjöar och vattendrag. I Linköping använder vi ytvatten. Våra två vattenverk Berggården och Råberga tar vatten från Stångån och Motala Ström och renar det till dricksvatten. Varje dygn gör vi rent lika mycket vatten som ryms i 100 stycken 25-metersbassänger.
Så renas vattnet
- Först plockar vi bort stora saker från vattnet, till exempel löv och sjögräs. Det är ungefär som när du plockar bort leksaker från golvet innan du städar.
- Vattnet filtreras genom tjocka lager sand. Sanden är som en jättestor sil som fångar upp smutsen.
- Vi lyser på vattnet med speciella UV-lampor. De osynliga små sakerna som kallas parasiter blir ofarliga med hjälp av UV-ljuset.
- Till sist har vi i lite klor i vattnet. Klor är en sorts kemikalie som ser till att inga bakterier finns kvar. Det är som att ge vattnet en sista säkerhetskoll innan vi kan dricka det.
Vattnets väg hem till dig
För att alla ska kunna få vatten hemma behövs många rör. I Linköpings finns nästan 80 mil vattenrör. Det är lika långt som om du skulle åka bil från Linköping till Malmö - och tillbaka igen! Rören ligger nedgrävda i marken. Från vattenverken kommer vattnet i stora rör, som sedan delar upp sig i många mindre rör som går kors och tvärs över hela staden. Till slut når det ända hem till din kran.
Vatten sparas i vattentorn
Det går åt mest vatten på morgonen och kvällen. Det är då flest till exempel duschar, tvättar och lagar mat. För att inte vattnet ska ta slut när många använder det samtidigt sparar vi vatten i våra två vattentorn. Vattentornen hjälper också till att hålla trycket i ledningarna så att det blir ordentlig fart i vattnet när du duschar eller tar ett glas vatten. Områden som ligger högt upp skulle inte få något vatten utan vattentornen.
När du har duschat, tvättat händerna, borstat tänderna eller gått på toaletten kommer vattnet till avloppsreningsverket. Vattnet kommer till avloppsreningsverket genom två stora ledningar. Vi tar hand om avloppsvatten från de som bor i Linköpings kommun. Du som bor på landet kan ha en egen avloppsbrunn.
Från avloppsvatten till rent badvatten
Avloppsvattnet renas så att kiss, bajs och skräp inte hamnar i naturen. Det tar cirka 12 timmar för vattnet att bli rent nog att bada i. När vattnet är rent, släpps det ut i Stångån. Naturen kommer att fortsätta att rena vattnet på sitt sätt, men vi har gjort vad vi kan för att få vattnet så rent som möjligt. Vattnet från Stångån rinner vidare mot Östersjön. På vägen passerar det Norrköping, där det omvandlas till dricksvatten.