Del 2: energi – besöket på Kolmården

På Kolmårdens djurpark kopplar vi ihop det lokala med det globala perspektivet under temat energi. Du lär dig om djurens olika sätt att leva och testar olika energiformer i några av åkattraktionerna.

Inför besöket

För att få en oförglömlig dag på Kolmården är det bra att du är förberedd. Tänk på att:

  • Ta med lunch och mellanmål. Restauranger och kiosker är stängda. Ha därför med dig mat som inte behöver värmas.
  • Ta kläder efter väder. Under besöket kommer du att vara utomhus hela dagen. Det är därför viktigt att du har kläder efter väder. Ett sittunderlag kan vara bra att ha med eftersom ni kommer att äta lunch utomhus.
  • Parken är bara öppen för dig och din klass. Därför välkomnar vi dig som elev och din lärare, men det är inte tillåtet att ta med föräldrar eller vårdnadshavare.

Dagen på Kolmården

Hur påverkas djuren av hur vi producerar och använder energi i Sverige och i världen? Djur är energieffektiva, men hur fungerar det och kan vi lära oss något av dem? Det och mycket mer kommer du att få svar på under dagen. Du kommer också att få uppleva energi i några av de attraktioner som finns på Kolmården. Här kan du läsa mer om vad dagen kommer att innehålla.

Under dagen träffar du flera spännande djur som alla har olika sätt att hantera energi.

  • Elefant. Träffa på elefanter och deras djurvårdare. Fascineras av och lär dig om världens största landlevande däggdjur. Hur påverkas elefanter av den energi vi producerar? Hur ser det ut i Sverige och i världen? Hur kan vi göra det bättre? Här dyker vi ner i de frågorna!
  • Kamel. Här blir du inspirerad av energispararnas mästare! Vi tittar närmare på kamelernas anpassningar för att spara energi och överleva i tuffa miljöer.
  • Björn. Vi möter den energieffektiva brunbjörnen. Björnen har sitt eget speciella sätt att klara av den varierande tillgången på mat över året. Hur fungerar det egentligen? Det lär vi oss tillsammans! Vi kommer också se ifall du kan matcha de energisparande djuren i ett quiz. Vem blir klassens kamel eller björn?
  • Rovfågel. Upplev g-krafter och hur det påverkar din kropp. Hur ser det ut i djurriket? Inte ens världens häftigaste berg-och-dalbana kan tävla med en falk.

Energi försvinner aldrig utan omvandlas bara från en form till en annan. Exempel på former av energi är värmeenergi, rörelseenergi och lägesenergi. Hur undersöker man bäst olika krafter som tyngdkraft och g-krafter? Genom att uppleva dem såklart! Vi använder några av parkens attraktioner för att göra det lättare att förstå.

När du kommer till parken får du ett häfte med frågor som är kopplade till de olika attraktionerna. Fyll i frågorna som hör till varje attraktion. Det finns frågor som man svarar på genom att stå på marken och observera eller fundera, och frågor att fundera på efter åkturen. Att åka attraktionerna är självfallet frivilligt.

Olika stationer:

  • Minihopp. Undersök vilka krafter som verkar på dig under turen i Minihopp och på vilket sätt. Vi åker, känner efter och utför experiment.
  • Sjörövarskeppet. Hur fungerar en pendel? Vågar du prova på att uppleva en på riktigt nära håll? Var känner man sig tyngdlös och varför?
  • Delfinexpressen. Hur omvandlas energi under en åktur i en berg-och-dalbana? När går vagnarna som fortast? Det får du reda på här!

Viktigt att tänka på

  • Du får aldrig gå iväg på egen hand. Du måste alltid följa din lärare och klass. Du får inte klättra på staket eller fordon eller på annat sätt utsätta dig själv eller andra för risker.
  • Det är viktigt att respektera parkens regler och personal. Du måste också visa djuren respekt. Det innebär till exempel att du inte får knacka på rutor, kasta in saker till djuren eller mata dem.