Energiläget i Linköping, Sverige och världen

Visste du att vi använder mer energi varje dag? Energi driver allt från bilar till telefoner. Ju mer energi vi använder, desto mer påverkar vi planeten. Hur ser energianvändningen ut i Linköping, Sverige och världen? Och varför är det viktigt att tänka på hur vi kan använda energi smartare och mer hållbart?

Acceptera kakor (cookies) för att se innehållet.
Dammluckorna vid vattenkraftverket  vid Svartåfors

Världen använder alltmer energi

Allt fler saker i samhället behöver energi. På 40 år har världen mer än dubblat sin energianvändning. Vi satsar på förnybar energi som sol-, vind- och vattenkraft. Trots det används fossila bränslen, till exempel kol och olja, fortfarande mest och har dubblats de senaste 40 åren. En stor utmaning är att minska användningen av fossila bränslen och våra utsläpp. Det kan vi göra genom att använda mindre energi och jordens resurser på ett mer hållbart sätt.

En hand har fingrarna på lampknappen på en tänd lampa

Vad är det för skillnad på energi och el?

Energi finns överallt, till exempel i solen och vinden. För att vi ska kunna använda energin behöver den omvandlas till en form som vi kan använda. Det kan till exempel vara att vi omvandlar energin till el eller värme som i sin tur går att använda till olika saker. El används till exempel för att ladda mobilen eller värma upp vatten.

Energiläget i Europa

Klimatkrisen och säkerhetsläget påverkar Europas energi. Temperaturen ökar, och det regnar och snöar mindre. Det påverkar vatten- och kärnkraften negativt. När det regnar och snöar mindre minskar vattennivåerna i vattenkraftverkens magasin. Då kan mindre vatten släppas igenom turbinerna, vilket gör att mindre el kan produceras. Sommaren 2022 drabbades Norge extra hårt av detta och kunde inte producera lika mycket el som tidigare. Kärnkraftverken behöver vatten för att kylas ner, och med mindre regn och snö blir det svårare att kyla dem. Sommaren 2022 stod stora delar av Frankrikes kärnkraftsproduktion stilla på grund av detta och kunde inte producera någon el.

Energiläget i Sverige

Nya industrier, tekniktjänster och elbilar gör att vi i Sverige använder mer el. Det ställer nya krav på elnätet. Energimyndigheten tror att vi år 2045 kommer att behöva 160 procent mer el än idag. Övergången till väderberoende och förnybar el, och att fler producerar el hemma, ställer också nya krav på elnätet. Vårt elnät är inte byggt för den stora efterfrågan på el, vilket kan skapa flaskhalsar när ledningarna är för små. Elnätet utvecklas, men inte i samma takt som elförbrukningen ökar.