Instrumenttekniker jobbar på Nykvarns avloppsreningsverk

Del 2: avlopp - besöket på avloppsreningsverket

Välkommen till en dag på avloppsreningsverket Nykvarn! Här får du se hur vattnet går från att vara riktigt smutsigt till att det är så rent att vi kan släppa ut det i Stångån igen.

Hur ser det egentligen ut på ett avloppsreningsverk? Och vad gör man där? Det får du veta när du kommer till Nykvarn! Här får ni följa med en medarbetare från Tekniska verken som visar er runt på reningsverket.

Först stannar ni vid platsen där avloppsvattnet kommer in, fullt av kiss, bajs, matrester och skräp. Sedan följer ni vattnets resa genom reningsverket tills det blir så rent att det kan åka tillbaka till era kranar igen.

Så renas vattnet

Tänk dig att du bor i ett träd och bor ute på ett löv. Vattnet vi använder reser genom trädets grenar och når till sist stammen. Grenarna är de ledningar som finns i marken och stammen är reningsverket. Men hur blir det smutsiga vattnet rent?

  1. Vattnet går först igenom ett stort galler. Gallret fångar upp stora saker som papper, plast och annat skräp som inte ska vara i vattnet.
  2. Sand och grus sjunker till botten i en stor bassäng. Sand och grus måste tas bort för att inte skada maskinerna längre fram i reningen.
  3. Vattnet rinner långsamt genom en annan stor bassäng. Här får små partiklar tid att sjunka till botten. Det är som att blanda senap med vatten och sen låta det stå stilla så att jorden sjunker till botten.
  4. Små, snälla mikroorganismer äter upp rester av smutsen som finns kvar i vattnet. Mikroorganismer hjälper till att göra vattnet renare.
  5. Vi renar vattnet från läkemedel som har kommit med i kisset och bajset från när vi har tagit medicin.
  6. Efter mikroorganismernas jobb får vattnet rinna igenom ännu en tank. Här äter mikroorganismerna upp kvävet i vattnet så inget sjunker till botten.
  7. Vattnet får vila. När vattnet vilar sjunker det sista smutsen till botten och gör vattnet riktigt rent.
  8. Nu är vattnet så rent att det kan släppas ut i naturen igen!