Del 2: avfall - besöket på Kolmården
På Kolmårdens djurpark kopplar vi ihop det lokala med det globala perspektivet under temat avfall. Du lär dig om djurens sätt att leva och se hur de påverkas av vårt mänskliga avfall.
Inför besöket
För att få en oförglömlig dag på Kolmården är det bra att du är förberedd. Tänk på att:
- Ta med lunch och mellanmål. Restauranger, åkattraktioner och kiosker är stängda. Ha därför med dig mat som inte behöver värmas.
- Ta kläder efter väder. Under besöket kommer du att vara utomhus hela dagen. Det är därför viktigt att du har kläder efter väder. Ett sittunderlag kan vara bra att ha med eftersom ni kommer att äta lunch utomhus.
- Parken är bara öppen för dig och din klass. Därför välkomnar vi dig som elev och din lärare, men det är inte tillåtet att ta med föräldrar eller vårdnadshavare.
Dagen på Kolmården
Dagen börjar med att du och din klass blir hämtade med buss och åker till Kolmårdens djurpark. Under dagen kommer ni besöka sju stationer med olika innehåll där ni får lära er mer om djuren och hur skräp och avfall påverkar dem.
På den här stationen får du lära dig hur sälarna är anpassade till att leva i havet.
Du kommer att få lära dig varför fiskenät och plast i havet är farliga för sälar, valar och andra djur. Du får också veta vad vi människor kan göra för att hjälpa djuren i havet.
Här möter du några av savannens djur och lär dig mer om hur djuren i djurparken bidrar till att bevara vilda djur.
På den här stationen kommer du att få träffa surikaterna, djurparkens minsta djur, och lära dig hur de lever. Vi undersöker hur lång tid det tar för olika saker att brytas ner i naturen och hur djur påverkas av att människor slänger skräp.
Vi ska också titta på en typ av skräp som finns mycket av på Kolmårdens djurpark - djurens bajs! Vad gör vi med bajset? Hur hanteras bajs i andra delar av världen? Det kommer du och din klass att lära er här.
Kulanen är en vildåsna som lever i Asien. Den är utrotningshotad och Kolmården jobbar för att rädda den. I vissa länder i Asien finns stora högar med sopor. Vi lär oss varför det är så och vad vi kan göra åt det.
Vi besöker djur från Sydamerika som till exempel tapiren, vikunjan och kapybaran. Några av djuren ser bra, andra luktar bra. Kan vi lära oss något av djuren för att minska matsvinnet?
Som avslutning på dagen får du träffa en soldatara. Det är en sorts papegoja. Du lära dig om deras liv i det vilda. Vi kommer att fundera på hur våra köp av elektronik påverkar soldataror och deras skogar. Vad kan du göra för att hjälpa dessa djur och deras hem?
Viktigt att tänka på
- Du får aldrig gå iväg på egen hand. Du måste alltid följa din lärare och klass. Du får inte klättra på staket eller fordon eller på annat sätt utsätta dig själv eller andra för risker.
- Det är viktigt att respektera parkens regler och personal. Du måste också visa djuren respekt. Det innebär till exempel att du inte får knacka på rutor, kasta in saker till djuren eller mata dem.