Statsministerbesök på Gärstadverket för samtal om kraftvärmen

Statsminister Ulf Kristersson hälsas välkommen av Tekniska verkens vd och koncernchef, Conny Udd. På bilden från vänster: Ulf Kristersson (M), statsminister, Niklas Borg (M), kommunalråd och kommunstyrelsens 1:e vice ordförande, Linköpings kommun samt Conny Udd, vd och koncernchef, Tekniska verken
Pressmeddelande
26 september 2024 08:38
Onsdagen den 25 september besökte statsminister Ulf Kristersson Tekniska verken och Gärstadverket i Linköping, bland annat för samtal om fjärr- och kraftvärmens viktiga roll för det svenska elsystemet och kraftslagets roll i vår energiberedskap.

På många orter i Sverige har fjärrvärmen en avgörande roll för att avlasta elnätet samtidigt som kraftvärmen bidrar med lokal planerbar elproduktion. Utan fjärr- och kraftvärmen skulle Linköpings elbehov öka kraftigt, vilket skulle försvåra lokal tillväxt. Under onsdagen besökte Ulf Kristersson Tekniska verkens anläggningar på Gärstadområdet för fördjupad information och samtal kring kraftvärmens roll i det svenska elsystemet och dess bidrag till vår energiberedskap.

– Om du bor i Linköping eller Mjölby är det särskilt härifrån du får värme till huset. Vi behöver massor av planerbar energi – som den här – för svensk industri, elektrifieringen och den gröna omställningen, säger Ulf Kristersson (M), statsminister.

Kraftvärmen är den enda storskaliga och planerbara elproduktion som idag finns inne i svenska städer, där även elkonsumenterna finns. Totalt motsvarar den svenska fjärr- och kraftvärmen en eleffekt på ungefär 10 GW, vilket är ungefär lika mycket som åtta kärnkraftsreaktorer.

– Vi är glada över att fjärr- och kraftvärmen genom detta besök får välförtjänt uppmärksamhet då den annars lätt glöms bort i energidebatten. Kraftvärmen är en förutsättning för elektrifieringen samtidigt som den använder resurser i samhället som inte kan nyttiggöras till något annat än energi. Vi ser fram emot fortsatt dialog kring hur vi kan öka kraftvärmens bidrag till våra nationella mål på energi- och klimatområdet, säger Conny Udd, vd och koncernchef, Tekniska verken.

Besöket genomfördes lägligt nog under Beredskapsveckan, som leds av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB).

– Under visningen av Gärstadverket kunde vi även diskutera hur fjärr- och kraftvärmen kan nyttjas på bästa sätt för att bidra med värme- och elproduktion under kris och krig, säger Conny Udd. 

Ta del av Profus nya studie om fjärr- och kraftvärmens betydelse för Linköping, Mjölby och Katrineholm på energiforetagen.se 

För mer information, kontakta gärna:

Tekniska verkens pressjour, telefon: 013-20 91 40
E-post: press@tekniskaverken.se 

Statsministerbesök hos Tekniska verken - entrén vid Gärstadanläggningen
Michael Fahlström, affärsområdeschef, Värme och kyla på Tekniska verken, visar statsministern runt på anläggningen
Statsminister Ulf Kristersson hälsas välkommen av Tekniska verkens vd och koncernchef, Conny Udd. På bilden från vänster: Ulf Kristersson (M), statsminister, Niklas Borg (M), kommunalråd och kommunstyrelsens 1:e vice ordförande, Linköpings kommun samt Conny Udd, vd och koncernchef, Tekniska verken
Per Everhill, Public Affairs, Tekniska verken, beskriver kraft- och fjärrvärmens viktiga roll